BLAGAJNA NA APARATIMA

Država ljekarnama dužna pola milijarde kuna

18.09.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Zdravstvena blagajna u ovom času za lijekove na recept ljekarnama duguje oko pola milijarde kuna. Zadnjom isplatom od kraja kolovoza HZZO je, kako se doznaje, pokrio dugovanja prema ljekarnama do 15. veljače, što znači da s plaćanjem ugovorenih obveza kasni gotovo četiri mjeseca

U prvom polugodištu 2009. godine na lijekove na recept potrošeno je ukupno 1,7 milijardi kuna, što je HZZO prikazao u financijskom izvješću, ali taj iznos ljekarnici nisu primili. Stoga je i isticanje pozitivne bilance zdravstvenog zavoda, kojom se prošlog tjedna pohvalio ministar zdravstva Darko Milinović, potpuno neutemeljeno, piše Novi list

Zdravstvena bi se blagajna ugovorenog roka plaćanja od 120 dana, prema dogovoru s ljekarnicima, trebala početi pridržavati tek do kraja 2010. godine.

Ljekarnici se na ovakvu situaciju ne žale, jer je dug HZZO-a smanjen u odnosu na kraj 2008. godine, kada je s plaćanjem kasnio čak devet mjeseci.

– Kod posljednje isplate za veljaču HZZO je s plaćanjem kasnio 195 dana. Očekujemo da će ovaj mjesec doći do promjene, jer su osigurali dodatnih 40 milijuna kuna za pokriće dijela duga. Ako se to ostvari, do kraja godine dug bi se mogao smanjiti za dodatnih 15 dana, pa će do kraja godine rok plaćanja biti 180 dana – tumači Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

HZZO, naime, ljekarnama mjesečno isplati iznos od 282 milijuna kuna, od čega 27 milijuna plaća ljekarničku uslugu, a 12 milijuna kuna dežurstvo.Ostatak od 240 milijun a kuna trošak je za lijekove na recept. Preraspodjelom novca HZZO je pronašao dodatna sredstva, pa će svih 282 milijuna kuna ići na lijekove, a usluge ljekarnama plaćat će se sa druge pozicije.

Ljekarnici su od direktora HZZO-a Tihomira Strizrepa dobili obećanje o pokriću svih dospjelih dugova do kraja 2010. godine. Ljekarne, naime, već godinama kreditiraju zdravstveni sustav čekajući na isplatu i po više od pola godine, a taj se problem dosad uvijek rješavao iznuđivanim financijskim injekcijama iz državnog proračuna.

U idućoj godini HZZO bi trebao početi svoje račune podmirivati u ugovorenom roku, a ljekarnici očekuju nove ugovore koji bi dodatno skratili taj rok na 90 ili čak 60 dana.