U SOPNICI

Država iznajmljuje stanove za 20 kuna po kvadratnom metru

16.05.2013 u 12:54

Bionic
Reading

Ministarstvo graditeljstva donijelo je jučer pravilnik za iznajmljivanje državnih stanova, a što on donosi, novinarima je poslije sjednice Vlade pojasnila resorna ministrica Anka Mrak Taritaš

'Država je vlasnik 80-ak stanova u Sopnici i vlasnik je postala tako što, kada od projekta POS nije bilo ništa, onda je gospodin Bandić krenuo u to i tim je stanovima platio državi projekte. Tako da smo mi vlasnik tih stanova i sada smo donijeli pravilnik pod kojim uvjetima oni mogu ići u iznajmljivanje. Ono što je bitno za građane jest da se iznajmljuju za po 20 kuna po kvadratnom metru uz režije. Riječ je o stanovima različitih struktura, a svi građani RH mogu se javiti i ući u projekt unajmljivanja, a onda nakon nekog vremena taj projekt nudi i mogućnost, ako građani žele otkupiti stan, da im taj najam ulazi u ratu za otkup stana', kazala je Mrak Taritaš.

Iako je iznajmljivanje stanova u Sopnici test projekt, u Ministarstvu imaju planove za budućnost.

'Dalje možemo razmišljati samo ako država postane vlasnik stana. Država u tom slučaju treba otkupiti određenu količinu stanova da bi uopće mogla ići dalje u projekt. Mi to razvijamo i razmišljamo koliko nam je sredstava potrebno i kraja godine ćemo složiti model koji ćemo onda ponuditi', kazala je ministrica graditeljstva.