JOSIPOVIĆ O 'STUPU SRAMA'

'Država čini što može kako bi poslodavci redovito isplaćivali plaće'

16.07.2014 u 17:53

Bionic
Reading

Država čini ono što može kako bi poslodavci redovito isplaćivali plaće i kako bi spriječila moguće zloporabe, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović

'Država čini ono što može, posebice kada je riječ o privatnim kompanijama. Država možda može kazniti onoga koji ne plaća plaće, ali teško može umjesto poslodavca isplatiti te plaće', rekao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara čini li država sve što može kako bi poslodavci redovito isplaćivali plaće.

'Ono što je važno da država ima vrlo jasan nadzor da novci iz kompanija ne odlaze negdje drugdje umjesto da se plate plaće. Mislim da je redovita isplata plaća, bez obzira je li riječ o javnom ili privatnom sektoru, elementarno pitanje pravednosti naše države, elementarno pitanje poštivanja ljudskih prava i poštivanja rada', istaknuo je predsjednik u svojoj izjavi nakon održanog okruglog stola u Uredu predsjednika na temu sudjelovanja hrvatskih predstavnika na summitu NATO-a početkom rujna u Cardiffu.

'Prema tome, država može i mora učiniti ono što je dostupno, a to je s jedne strane da osigura da javni sektor bude na vrijeme plaćen, a s druge strane da spriječi svaku zloporabu u privatnom sektoru', naglasio je.

Što se tiče očekivanja javnosti u pogledu sudjelovanja na izborima, ali ne samo zaokruživanja stranačke liste nego odlučivanja o određenoj osobi, ona su vrlo izražena, rekao je Josipović dodajući da se u okviru ustavnih promjena koje zagovara nalaze i odredbe koje se odnose na promjene u izbornom zakonodavstvu, a koje idu prema većoj participaciji građana ne samo u izbornom procesu nego i inače u procesu donošenja odluka na različitim razinama.

'Kada dobro postavimo na ustavnoj razini, a nadam se da će se to dogoditi, veću participaciju građana u donošenju političkih odluka i na izborima, onda će to trebati provesti i na kvalitetnoj zakonskoj razini', kazao je on.