NAKON 20 GODINA

Država će sudski progoniti 7700 sudionika pretvorbe i privatizacije?!

Bionic
Reading

Država priprema sudske postupke protiv 7700 sudionika pretvorbe i privatizacije koji su zloupotrijebili povlašteni otkup dionica u svojim matičnim poduzećima

Ta obveza zavedena je u Strategiji upravljanja državnom imovinom što ju je Sabor nedavno prihvatio, a provodit će je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na čijem je čelu Mladen Pejnović.

U DUUDI-ju su, sumirajući državna potraživanja po raznim osnovama, zatekli stanje da je 7700 vlasnika dionica u 3720 domaćih poduzeća prekršilo pravila o povlaštenom otkupu dionica i tako oštetilo državu kao njihova prodavatelja. Kolika bi mogla biti šteta bit će jasnije nakon što se postupci i pokrenu, no valja poći od toga da su tadašnji propisi omogućavali da se vlasnički paketi poduzeća u vrijednosti do 20 tisuća tadašnjih DEM otkupe od Hrvatskog fonda za privatizaciju po povlaštenim uvjetima ako je kupac zaposlenik dotičnog poduzeća, piše Slobodna Dalmacija

Sporno je, prema nalazu DUUDI-ja, 9811 takvih ugovora, što daje ukupnu vrijednost mogućih tužbi od najmanje 200 milijuna tadašnjih DEM. Ima, dakle, pojedinaca koji su imali i više “povlaštenih” ugovora s HFP-om, što je samo po sebi protuzakonito jer se povlastica može iskoristiti samo jednom.

Zloporaba je bilo dosta, najvažnija je bila u tome što bi vlasnici prestali otplaćivati preuzete dionice, ali bi njima raspolagali kao da su ih otplatili, pa ih preprodavali ili prenosili na menadžere koji su ovladali poduzećima u pretvorbi. Budući da su sporni ugovori većinom sklapani ranih devedesetih, na počecima privatizacije, postavlja se pitanje kako to da se ništa nije poduzimalo gotovo 20 godina.

Više pročitajte ovdje