NAKON DESETOGODIŠNJE PARNICE

Država će obitelji vratiti Tuđmanovu dokumentaciju?

19.12.2011 u 22:32

Bionic
Reading

Nakon desetljeća parničenja s državom, obitelji pokojnog predsjednika Franje Tuđmana trebalo bi biti vraćeno 14 tisuća dokumenata i elektroničkih zapisa Tuđmanovih razgovora koji nisu kvalificirani oznakom tajnosti

Državni arhiv, koji bi trebao vještačiti cijelu dokumentaciju, odvojit će klasificirane dokumente od neklasificiranih, koji bi se trebali predati u vlasništvo obitelji pokojnog predsjednika, rekao je za Večernji list odvjetnik obitelji Tuđman Ante Vukorepa.

U opsežnoj je građi od 14.000 dokumenata i dokumentacija, kako je obitelj tvrdila u tužbi, snimana i prepisivana za potrebe knjige koju je Tuđman namjeravao napisati jednog dana te pisma i čestitke koje je dobio iz zemlje i inozemstva.

Vještačenje Tuđmanove dokumentacije još nije naloženo, rekla je glasnogovornica zagrebačke Palače pravde sutkinja Maja Bilandžić, ali je odlukom suda spis poslan Državnom arhivu koji se treba sudu očitovati može li vještačiti tu dokumentaciju, kojim će se osobama povjeriti vještačenje te koliki će biti troškovi.

Ako Državni arhiv vještačenjem utvrdi da je Tuđmanova neklasificirana dokumentacija vrijedna arhivska građa, njegovi nasljednici nemaju ništa protiv, kaže odvjetnik Vukorepa, da ona ostane pohranjena u Državnom arhivu.

Račanova vlada 2001. odlučila da se svi Tuđmanovi dokumenti i zapisi nastali od 1990. do 1. studenoga 1999. pohrane u Državnom arhivu. Prema iskazu Ivice Kostovića, obitelji Tuđman 1999. dani su samo zapisi nađeni na obiteljskom stolu.