IZMJENE ZOR-A

Drugi Svesindikalni sabor

14.06.2010 u 07:54

Bionic
Reading

Sindikalne središnjice održat će drugi Svesindikalni sabor na kojemu bi predstavnici svih središnjica i važnijih sindikata trebali donijeti odluke o daljnjim zajedničkim aktivnostima i djelovanju sindikata

Koordinacija pet sindikalnih središnjica sredinom svibnja zaključila je da započinju zajedničke pripreme za hitno sazivanje Svesindikalnog sabora, a povod su bile najave Vlade o ukidanju regresa, božićnica i darova za djecu zaposlenima u državnom i javnom sektoru te Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR).

Tim se prijedlogom izmjena ZOR-a, po ocjeni sindikata, uništava sustav kolektivnih ugovora. Sindikati su u srijedu, 9. lipnja, počeli i s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a, a s obzirom na dosadašnji velik odaziv građana, uvjereni su da će uspjeti osigurati dovoljnu potporu građana za raspisivanje referenduma.

Na Svesindikalnom saboru bi predstavnici središnjica i važnijih sindikata trebali usvojiti rezoluciju i set mjera za borbu protiv neprihvatljivih izmjena ZOR-a.

Bit će to drugi Svesindikalni sabor - prvi je održan u veljači 2003. godine, a povod su i tada bile izmjene ZOR-a i protivljenje sindikata skraćivanju otkaznih rokova, smanjenju otpremnina itd.