oko 1050 u samoizolaciji

Drugi slučaj zaraze u Brodsko-posavskoj županiji

23.03.2020 u 15:19

Bionic
Reading

U Brodsko-posavskoj županiji u ponedjeljak je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom, kod starije osobe koja je nakon povratka iz inozemstva bila u samoizolaciji te, po informacijama županijskog Stožera civilne zaštite, nije imala kontakt s osobama iz Hrvatske

Potvrdio je to novinarima ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković i rekao je kako je na području županije trenutno oko 1.050 osoba u samoizolaciji, u kojoj je bila i novozaražena osoba koja je u ponedjeljak primljena u slavonskobrodsku Opć bolnicu.

'U bolnicu je primljen pacijent u dobi između 60 i 70 godina, a zadnja četiri dana razvija blagu kliničku sliku ove bolesti. I u ovom slučaju sustav je pokazao da dobro funkcionira jer je osoba bila u samoizolaciji', kazao je ravnatelj bolnice Josip Samardžić.

Župan Danijel Marušić građanima je poručio kako nema alarmantnog stanja, da sve žurne službe funkcioniraju, dok je na građanima da poštuju odluke stožera, "a ne da se ponašaju kao u slučaju jednog ugostitelja koji je po najavi primao građane u objekt".

'To je krajnje neodgovorno i naravno da smo tamo poslali policiju i inspekcijske službe', rekao je Marušić.

Na poštivanje mjera građane je pozvao i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

Napomenuo je da se zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta ne odnosi na promet i kretanje nužno za opskrbu te migracije za zaposlene u službama bitnima za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe.

Zabrane su izostavljena i putovanja zbog hitne medicinske skrbi, iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama, ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Građani izvan mjesta prebivališta mogu putovati na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, podsjetio je Bošnjaković.