30 ŽENA I 220 MUŠKARACA

Druga generacija dobrovoljnih ročnika

30.03.2009 u 11:31

Bionic
Reading

Dragovoljno služenje vojnoga roka drugoga ročničkog naraštaja, u kojem 250 kandidata, od kojih je 220 muškaraca i 30 žena prolazi vojnu poduku, počinje danas u vojarni u Požegi, izvijestila je Služba za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH)

Dragovoljno služenje vojnog roka traje 14 tjedana, a obuhvaća provedbu temeljne izobrazbe u Požegi i specijalističke poduke u Đakovu. Tijekom služenja za ročnike je predviđena mjesečna novčana naknada u visini od 2.660,00 kuna, naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, te smještaj i prehrana.

Nakon završetka izobrazbe, u skladu s postignutim rezultatima, MORH će odabranim ročnicima ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnoga vojnika, odnosno ugovor o izobrazbi časnika, kojim se stječe status djelatne vojne osobe. 'Na natječaj se prijavilo 760 kandidata, odnosno 630 muškaraca i 130 žena', navodi se u priopćenju te dodaje kako je njih 224 upućeno na zdravstvene preglede, a još 180 kandidata ostalo je s prošlogodišnjeg natječaja.

MORH navodi kako će uz ovaj naraštaj, čije služenje završava 5. srpnja, raspisati natječaj i za treći naraštaj od 400 dragovoljaca, čija bi izobrazba trebala započeti u rujnu 2009. Dragovoljno služenje vojnoga roka novi je način popune Oružanih snaga Republike Hrvatske, a ročnici stječu osnovna vojna znanja i vještine potrebne za sudjelovanje u obrani Republike Hrvatske, te se pripremaju i osposobljavaju za zadaća u postrojbama OS RH.