PANIKA U ZRAKU

Droga ili tumor na mozgu uzrok pilotovog ponašanja?

29.03.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Clayton Osbon, pilot za kojeg se sumnja da je imao napad panike tijekom leta JetBlue 191 na liniji New York-Las Vegas, možda je zapravo imao reakciju na infekcije, droge ili čak encefalitis uzrokovan tumorom na mozgu, javlja ABC News

Američki zrakoplov prinudno je sletio u zračnu luku u Teksasu nakon što su putnici bili prisiljeni svladati kapetana koji je počeo vikati: 'Irak, Al Kaida, terorizam, svi ćemo se srušiti!'

Pilot Clayton Osbon je suspendiran dok se detalji o njegovom zdravstvenom stanju ne rasvijetle, piše ABC News.

Zasad vlasti govore o tome je četrdesetdevetogodišnji Osbon pretrpio napad panike. Ipak, još uvijek postoje mnoga neodgovorena pitanja.

'Ponašanje pilota je mnogo više od jednostavnog napada panike, koji se može pojaviti kao rezultat fobije ili poremećaja panike', rekla je Una McCann, direktorica Klinike za poremećaje anksioznost na Johns Hopkins Medicalu.

'Bijes nije baš tipična značajka jednostavnog napada panike, tako da je očito da ovdje postoji još nešto', izjavila je McCann i dodala: 'Ako JetBlue govori javnosti da je njihov pilot imao napad panike, onda ne govori cijelu istinu.'


Panični napadi se mogu pojaviti kao posljedica paranoidne psihoze i posttraumatskog stresa, ali McCann je rekla da je Osbonovo ponašanje više nalikovalo na toksičnu reakciju na droge.

'Čak i jednostavna groznica kao posljedica infekcije može uzrokovati halucinacije i zbunjenost', dodala je ona. Osim toga, psihotični poremećaji poput shizofrenije karakteristični su za mlade ljude u 20-im godinama, a Osbon ima skoro 50. Ostaje i mogućnost tumora na mozgu, s obzirom na to da je imao vizualne halucinacije koje su karakteristične za encefalitis ili tumor na mozgu.

Pilot ostaje u pritvoru i pod nadzorom zdravstvenih djelatnika u Amarillu. Očekuje se da će izaći pred kraj tjedna nakon 72-satnog promatranja.

Ostatak posade je također skinut s dužnosti kako bi pomogao u istrazi, navodi ABC News.