RAZGOVOR ZA DOW JONES

Drobnjak: Hrvatska ulazi u završnu fazu pregovora

03.09.2009 u 23:52

Bionic
Reading

Glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak izjavio je u četvrtak u razgovoru za Dow Jones Newswire da je Hrvatska, kad je riječ o pravnom okviru, svoj sustav već uvelike prilagodila europskim standardima i ulazi u završnu fazu pregovora

ZAGREB - "S uvjerenjem mogu kazati da smo ušli u završnu fazu pregovaračkog procesa", rekao je Vladimir Drobnjak u interviewu koji je prenio i The Wall Street Journal.

Izrazio je uvjerenje kako će pristupni proces završiti za manje od godinu dana kad se riješi prijepor sa Slovenijom, ali je odbio otkriti pojedinosti pregovora sa Slovenijom, pozvavši se na ljetošnji dogovor dviju vlada o "tihoj diplomaciji". Autorica teksta podsjeća da se Hrvatska suočava sa zahtjevnijim pristupnim procesom od prijašnjih kandidata. U posljednjem izvješću o napretku Europska komisija je pohvalila napredak Hrvatske, ali i istaknula da pravosudni sustav treba biti transparentniji i učinkovitiji te da treba zauzdati političku korupciju.

Kao primjer novinarka navodi slučaj bivše predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Deše Mlikotin-Tomić, koja je nakon optužaba za korupciju dala ostavku.

"Pravosuđe je poglavlje u kojem nikad ne možete biti savršeni. To je nemoguće, jer imate posla s ljudskom prirodom", rekao je Drobnjak.

Kao posljednja velika zapreka ulasku Hrvatske u EU navodi se poljoprivreda. Drobnjak priznaje da su seljaci zabrinuti, ali je uvjeren da će hrvatski proizvodi dobro prolaziti na tržištu Europske unije sve dok su visoke kvalitete i razumnih cijena.

"Ako je vaš proizvod konkurentan, možete bezbrižno preživjeti, neovisno o veličini tržišta. Ako nije konkurentan, nestat će s tržišta", dodao je.

Novinarka tekst završava ocjenom da mnogi Hrvati pristupni proces i promjene u pravosudnom i gospodarskom sustavu koje ga prate smatraju važnijim od sama ulaska u Uniju. Pritom navodi riječi jednog od vodećih hrvatskih poduzetnika Nenada Bakića, koji tvrdi da pristupni proces nameće nove standarde zemlji koja se još oslobađa navika svoje komunističke prošlosti.