SKUPOCJENA LETJELICA

Drnovšekov zrakoplov uteg Pahoru

02.12.2008 u 18:34

Bionic
Reading

U subotu istječe petogodišnji ugovor s jednom američkom tvrtkom o najmu luksuznog zrakoplova kojim se kratko koristio negdašnji premijer, pokojni Janez Drnovšek, a zbog recesije u SAD-u, ugovor se možda neće obnoviti, što bi moglo uzrokovati probleme novoj

LJUBLJANA - Pahorova Vlada potvrdila je kako očekuje odgovor na pitanje hoće li američka brodarska kompanija "General Maritime Corporation" na još pet godina produljiti ugovor o najmu zrakoplova Falcon 2000 EX za 1,5 milijuna dolara na godinu, pišu u utorak Slovenske novice. Zrakoplov francuskog "Dessaulta" slovenska je Vlada kupila za 35 milijuna dolara, ali ga se odrekla već nakon nekoliko mjeseci zbog pritiska javnosti i medija da je riječ o nepotrebnom luksuzu i razbacivanju novca.

Zbog fame koja se stvorila odmah nakon potpisivanja ugovora s "Dessaultom", tadašnjem je premijeru Janezu Drnovšeku u nekoliko mjeseci naglo pala popularnost do te mjere da je prijetila opasnost da 2002. neće biti izabran za predsjednika države. Budući da se ugovor s "Dessaultom" nije mogao otkazati zbog visokih penala, zrakoplov je kupljen, ali je vrlo malo letio. Mnogi su tvrdili da aranžman o njegovu iznajmljivanju američkoj kompaniji nije bio racionalan jer je ugovorena niska cijena najma, a u međuvremenu su se predstavnici slovenske Vlade koristili unajmljenim zrakoplovima. Dodatne kontroverze vezane uz posao s "Dessaultom" izazvao je podatak da je zrakoplov kupljen novcem koji je opterećivao proračunsku stavku Ministarstva obrane jer je službeno tretiran kao "višenamjenski avion" koji bi vojska mogla upotrijebiti u izvanrednim situacijama.

Slovenski mediji sada podsjećaju da bi povratak "Drnovšekova sokola" iz SAD-a mogao pasti u najgore vrijeme za novu Vladu Boruta Pahora i smanjiti joj zasad vrlo visoku potporu javnosti. Pahor je najavio štednju na svim proračunskim stavkama, pa bi na trošenje i luksuz osjetljivi porezni obveznici opet mogli reagirati kao prije pet godina, kad su iznudili da se Vlada riješi luksuznog zrakoplova.