BESPUĆA SABORSKOG POSLOVNIKA

Drmić priznao kazneno djelo i ostao 'uvaženi zastupnik'

18.01.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Sedmi saziv Hrvatskoga sabora još nije odradio ni prvi mjesec svog četverogodišnjeg mandata, a njegov ugled već je narušen ponašanjem nekih njegovih zastupnika - ne samo sedmorice koja se dala umiroviti na jedan dan kako ne bi izgubila pravo na povlaštenu mirovinu, nego još više potezom Ivana Drmića. On je, naime, pokušao podmititi vrhovne suce: pritom je uhvaćen pa se nagodio s Uskokom, ali i dalje ostaje uvaženi saborski zastupnik

Taj zastupnik HDSSB-a osuđen je u utorak uvjetno na dvije godine zatvora, uz rok kušnje od pet godina, zbog toga što je pokušao podmititi suce Vrhovnoga suda kako bi ishodio povoljniju drugostupanjsku presudu za Branimira Glavaša. Ne samo što je pokušao počiniti kazneno djelo, već ga je i priznao i ta nagodba s Uskokom mu je i omogućila uvjetnu presudu.

To znači da će Drmić sve do kraja mandata moći neometano obavljati zastupničku dužnost, osim, naravno, ako u roku pet godina ne pokuša ponovno podmititi članove najvišeg suda u Hrvatskoj. Tek bi tada završio u zatvoru, čime bi mu automatski prestao mandat jer zastupnik ne može biti osoba bezuvjetno i pravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu, piše Vjesnik.

Jedini kojemu se to dogodilo bio je Glavaš u prethodnom sazivu Sabora, a njegov slučaj, kao i sada Drmićev, upozorio je na to koliko je Zakon o izborima zastupnika manjkav i pun rupa. Doslovnim iščitavanjem Zakona moglo se dogoditi da Glavaš bude HDSSB-ov kandidat i nositelj liste i samo je pravodobna intervencija Ustavnoga suda spriječila tu političku sramotu. Glavaš je ostao u mostarskom zatvoru i nije se dočepao Sabora, ali i dalje je glavni inspirator svoje stranke, čiji zastupnici se čak ne srame priznati da su za njega spremni učiniti sve - i time se i ponose.

Drmićeva nagodba naišla je na zgražanje njegovih zastupničkih kolega koji se nadaju da će ga barem njegova stranka na neki način sankcionirati, ako joj je stalo do javnoga ugleda. U protivnom, i dalje će imati zastupnika koji je svjesno prekršio zakon i još si izborio oslobođenje od zatvora koji mu je prijetio.
Ono što bi donekle moglo riješiti problem bilo bi donošenje etičkog kodeksa za zastupnike i političare uopće. Tada možda ne bi bile mrtvo slovo na papiru riječi zastupničke prisege, u kojoj zastupnici svojom čašću prisežu da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak i zauzimati se za svekoliki napredak Hrvatske.