Dossier Sanader

Turbulentna priča o bivšem premijeru koji će sutra saznati je li i ratni profiter

21.10.2018 u 11:37

Bionic
Reading

'Možda nisam najzaslužniji za samostalnost Hrvatske, ali bogami nisam ni ratni profiter, i to s indignacijom odbijam', dramatično je izgovorio bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na kraju suđenja u aferi Hypo sredinom prošlog tjedna. Da nije najzaslužniji za hrvatsku samostalnost, to znamo, no je li ratni profiter, znat ćemo u ponedjeljak, kada će biti objavljena presuda u aferi Hypo. Toga dana Sanadera čeka još jedna presuda, i to u aferi HEP-Dioki, a već u utorak počinje mu suđenje u predmetu Ina-MOL

Ivo Sanader će 8. lipnja iduće godine napuniti 65 godina, a koji tjedan kasnije bit će i deveta godišnjica njegove antologijske izjave 'Doviđenja i hvala na suradnji', izrečene 1. srpnja 2009. na konferenciji za medije, na kojoj je do tada moćan premijer usred drugog mandata dao ostavku i šokirao javnost.

Ostavka Ive Sanadera Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Puno se od toga dana promijenilo u Hrvatskoj, a predsjednik Vlade koji je čvrstom rukom vodio državu i HDZ, prema kojem su simpatije gajili i lijevi te koji je mnoge očarao svojim samouvjerenim nastupom i znanjem svjetskih jezika, preko noći se našao na dnu.

Katarza bez katarze

Postao je najviše rangirana osoba optužena za korupciju, a njegovo je uhićenje simbolično označilo ono što je trebalo biti novo doba za Hrvatsku. Borba protiv nepoželjnih sudružica politike - nepotizma, mita i korupcije - uz Sanaderov pad trebala je uzeti maha, a Hrvatska doživjeti katarzu.

Katarze nema ni nakon deset godina, a za Ivu Sanadera taj period obilježile su dvije i pol godine pritvora, pravosudne bitke na nekoliko frontova, u nekoliko afera u čiji su tijek upućeni tek rijetki. Tko bi više znao uopće pobrojati sve te hypoe, diokije, fimi medije, a kamoli znati u kojoj je sve to fazi.

  • +9
Sanader izlazi iz Remetinca Izvor: Promo fotografije / Autor: N1

Od zakopavanja bilježnice do milijuna u kutijama za hrenovke

Bilo je u tom periodu elemenata za holivudski triler: bježanje iz Hrvatske u plavoj VW bubi, za čijim je volanom bila njegova mlađa kći Petra, uhićenje u idiličnoj okolici austrijskog Salzburga, ekskluzivne fotografije palog premijera snimljene kroz ključanicu pritvorske sobe, skidanje skupe kolekcije slika sa zidova obiteljske kuće u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici i pljenidba još skuplje kolekcije satova…

Tu su i suđenja, tijekom kojih se na klupi za svjedoke našla hrvatska politička krema iz 90-ih i 2000-ih, ali i estradnjaci koji su pjevali na HDZ-ovim skupovima. Bila je tu i tajnica koja je bilježnicu s dokazima zakopala u dvorištu kuće, milijuni koji su se u gluho doba noći nosili Zagrebom u kutiji za hrenovke…

Protiv Ive Sanadera vodi se pet postupaka: Planinska, Ina-MOL, Fimi media, HEP-Dioki i Hypo. Upravo će u ponedjeljak biti izrečene čak dvije nepravomoćne presude, one za Hypo i HEP-Dioki.

Afera Hypo - ratno profiterstvo

Prema optužnici u aferi Hypo, tereti ga se za ratno profiterstvo, tj. da je 1995. u jeku Domovinskog rata kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo mito od 3,6 milijuna kuna od Hypo banke koja je Hrvatskoj dala kredit za kupnju zgrada veleposlanstava po svijetu. Omogućio bi time i ulazak te banke na hrvatsko tržište.

<<<Ivo Sanader: Časni sude, nisam ratni profiter!

Ovaj je predmet bio objedinjen s predmetom Ina-MOL i u njemu je Sanader 2014. pravomoćno osuđen. No Ustavni sud je presudu ukinuo 2015., da bi potom ta dva predmeta bila razdvojena, a suđenje vraćeno na početak. Stoga će u predmetu Hypo, koji više nije vezan s aferom Ina-MOL, u ponedjeljak biti izrečena nepravomoćna presuda.

  • +10
Prva presuda Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HEP-Dioki ili kako prodati struju ispod tržišne cijene

Gužvu na Županijskom sudu u Zagrebu dodatno će pojačati činjenica da će u razmaku od samo sat vremena protiv Sanadera biti izrečena i presuda u predmetu HEP-Dioki. U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je direktora HEP-a Ivana Mravaka, koji je u međuvremenu preminuo, poticao da vlasniku Diokija Robertu Ježiću proda struju ispod tržišne cijene na štetu HEP-a.

<<<Sanader i Ježić na početku suđenja odbacili krivnju u aferi HEP - Dioki

Suđenje je trebalo početi još u ljeto 2014., kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika, a Mravak je u međuvremenu preminuo. Mravak je, međutim, priznao nedjelo dok je Ježić prvo poricao krivnju, da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo.

Planinska - novac nošen u kutijama za hrenovke

Jedini pravosudni postupak protiv Sanadera s nepravomoćnom presudom onaj je u aferi Planinska. U travnju 2017. osuđen je na četiri i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića, a koji je novac, kako je svjedočio, nosio na primopredaju u kutijama za hrenovke.

<<<Fiolić: Dao sam Sanaderu mito u kutiji za hrenovke

Fimi media - majka svih korupcijskih afera

U najpoznatijem predmetu Fimi media, majci svih korupcijskih afera u Hrvatskoj, u tijeku je ponovljeno suđenje nakon što je prva presuda, u kojoj je Sanader osuđen na devet godina zatvora, ukinuta 2015. Fimi media je marketinška tvrtka preko koje je, prema optužnici, iz državnih tvrtki sustavno izvlačen novac koji je služio kao 'crni fond' HDZ-a. Na optuženičkoj klupi u ovom predmetu je, osim Sanadera, i sama Hrvatska demokratska zajednica.

<<<Sanader: Ne mogu iznijeti obranu, umoran sam, imao sam dvije operacije

Ina-MOL - tajna ceduljice sa stola u Marcellinu

Zadnji predmet je Ina-MOL, koji je najprije bio spojen s Hypom, a za koji je Sanader osuđen na deset godina zatvora, no presudu je ukinuo Ustavni sud. Nakon toga i razdvajanja ta dva predmeta Sanaderu je suoptuženik postao čelnik mađarskog MOL-a Zolt Hernadi.

Ovom dvojcu suđenje počinje u utorak 23. listopada, samo dan nakon izricanja dviju presuda u predmetima HEP-Dioki i Hypo. Ovaj slučaj simbolično je obilježila snimka iz nekoć prestižnog zagrebačkog restorana Marcellina, na kojoj navodno Sanader daje Hernadiju papirić s iznosom 'provizije' koju traži za prodaju Ine MOL-u.

Povratak na društvenu scenu

Što se tijekom proteklih godina sve više razvodnjavala pravosudna trakavica ukidanjem presuda, odugovlačenjem suđenja i potvrđivanjem optužnica, Sanader se polako, ali sigurno od persone non grata, od koje su dotad najbliži suradnici bježali kao od kuge, vratio na društvenu scenu.

  • +19
Promocija knjige Ive Sanadera Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Piše tako i trilogiju o svojim političkim promišljanjima, na njihovim promocijama ukazuju se uglednici, a pohode ih i neki HDZ-ovci. Na naslovnice je ovog ljeta pak dospio zbog žustrog navijanja za Vatrene u Rusiji iako se negdje u to vrijeme na sudu vadio na loše zdravstveno stanje.

<<<Na tribinama poput dječarca, u sudnici onemoćao: Hoće li Sanader biti kažnjen?

O njegovu životnom putu pisane su biografije s motivima poput siromašnog djetinjstva obilježenog Crkvom, preko poslovnih pothvata vezanih za magazin Start, čije su duplerice krasile zidove automehaničarskih radionica, te antagonizma s Franjom Tuđmanom, sve do trijumfa 2003. i dva premijerska mandata.

  • +5
Ivo Sanader u Moskvi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Krenulo je kao bajka: Od siromašnog dječaka do...

Životna priča Ive Sanadera započinje 8. lipnja 1953. u Splitu. Rođen je kao najstariji od ukupno četvero braće i jedne sestre u obitelji, a živjeli su vrlo skromno u splitskoj četvrti Veli Varoš. Da bi se djeca mogla školovati, majka ih je poslala u sjemenište u Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju.

Tamo, kako stoji u biografijama, Sanaderov intelektualni kapacitet dolazi do izražaja. Gimnaziju završava kao odlikaš, upisuje Bogoslovni fakultet u Splitu te ubrzo odlazi na odsluženje vojnog roka, a nakon toga u Rim na studij filozofije. No nemirni Sanader nije se tamo dugo zadržao, vraća se u Split i ženi srednjoškolsku ljubav Mirjanu Šarić, s kojom je i danas u braku. Mladi par sreću je okušao u austrijskom Innsbrucku, u kojem Sanader 1975. upisuje Filozofski fakultet. Tamo je bio i zaposlenik tirolske vlade - neko vrijeme predavao je vjeronauk. No ubrzo se u njemu probudio poduzetnički duh i krenuo je zarađivati ozbiljan novac.

  • +3
Ivo i Mirjana Sanader Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala

Kako je sam Sanader ispričao prije nekoliko godina za Jutarnji list, surađivao je s Mayer Pressom, agencijom koja je, kako tvrdi, bila vodeća u Europi, a moguće i u svijetu. Ona se bavila prodajom, preuzimanjem autorskih prava od izdavača, autora fotografija, krimi romana, ljubića i drugih publikacija. 'Hansa Mayera upoznao sam 1980. ili 1981. Znao sam da ima agenciju. On je bio na promociji mog doktorata. Pitao sam ga radi li na području istočnih zemalja, a on mi je rekao da je to njemu nepoznato područje i da bih ja mogao probati. Predložio sam mu da, ako nešto uspijemo, zaradu dijelimo popola. Pristao je. Na temelju mojih kontakata, preko studentskih organizacija u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, ali pretežito na prostoru bivše Jugoslavije, počeo sam raditi. Najveći posao bio je onaj s Vjesnikovom press agencijom', ispričao je Sanader.

  • +10
Ivo Sanader - rani dani političke karijere Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

A Vjesnikova agencija, u čijem je krilu nastao i Start, otkupljivala je fotografije obnaženih ljepotica za duplerice ovog popularnog lista.

Kada je vlasnik umro, Sanader je otkupio agenciju, no stigla je 1990. i u Innsbrucku je osnovao HDZ te na nagovor prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana sa suprugom i dvoje male djece vraća se u Hrvatsku, u Split. Iz Austrije je donio značajnu ušteđevinu, a sam je procijenio kako je samo na poslovima s Mayer Pressom zaradio između 375 i 400 tisuća eura. Sanader početkom 1991. postaje intendant splitskog HNK.

'Od gotovine smo kupili stan u Splitu koji smo renovirali i uselili se krajem 1992. Za to vrijeme živjeli smo u unajmljenom stanu na Mejama, za koji smo plaćali visoku stanarinu. I tada smo imali babysittericu, a ja sam vozio najnoviji Mercedes. Od te gotovine kupili smo i stan u Zagrebu, odnosno radi se o kući u Kozarčevoj ulici s tri stana. Prvi je kupljen 1992., drugi 1993., a treći 1994. Jedan stan glasi na moju suprugu, a dva na moga punca, jer je takav bio dogovor u obitelji. Osim toga, punac i punica su do unazad nekog vremena i živjeli u toj kući, mi smo živjeli praktički u zajedničkom domaćinstvu', ispričao je Sanader.

  • +2
Kuća u Kozarčevoj Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Godine 1992. postaje i saborskim zastupnikom, no brzo ulazi u vladu Hrvoja Šarinića kao ministar znanosti i tehnologije. No niti na toj funkciji nije se dugo zadržao pa u siječnju 1993. postaje zamjenik ministra vanjskih poslova. Tu je dužnost obnašao do 1995. godine, ali i u razdoblju od 1996. do 2000. Od 1995. do 1996. obnašao je dužnost predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske i glavnog tajnika Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS).

Tuđman ga nije volio

Dakle sredinom 90-ih bio je i predstojnik Tuđmanova ureda, no prvi predsjednik ga je najurio. Pod kojim okolnostima? Detalje je ispričao Hrvoje Šarinić za Večernji list. 'Predsjednik je bio već bolestan, nazvao me telefonom i rekao: 'Slušaj, vrati mi se, ovaj mi Sanader radi gluposti'', kazao je Šarinić.

'U tom trenutku bio je protiv politike ultradesne struje HDZ-a, no oni su bili dominantni, dolazili su Tuđmanu i govorili da ih maltretira. Zato je morao otići. Njegov je problem, međutim, bio ego. Vidjelo se to u odnosu prema tajnicama. S njima sam imao ležeran odnos i tepao im: 'Cure, kako je?' Sanader je, kada je došao u Ured, zahtijevao da ustanu kada ulazi u prostoriju!? Nije bio posebno simpatičan, no bio je ultrainteligentan i čudim se kako se doveo u ovu bezizlaznu situaciju', komentirao je Šarinić nakon Sanaderova pada.

Ivo Sanader na splitskoj Rivi 2001. Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No istog tog Tuđmana, s kojim se nije naročito slagao, Sanader je zamijenio nakon njegove smrti. Godine 2000. postaje predsjednikom HDZ-a i opet ulazi u Sabor.

U tom periodu, kada je na vlasti bila SDP-ova koalicija na čelu s Ivicom Račanom, populistički se okrenuo desnici te se 2001. godine na prosvjedu na splitskoj Rivi, održanim u znak podrške Mirku Norcu, prometnuo u vođu desne oporbe. Nije trebalo dugo da sam sebe demantira. Na krilima popularnosti stečene i na tom prosvjedu 2003. dobiva izbore i postaje premijerom uz podršku HSLS-a, DC-a, HSS-a i HSU-a. Njegov prvi mandat obilježila je izdašna suradnja s haškim tužiteljstvom i uhićenje generala Ante Gotovine 2005.

Sanader dobiva izbore i 2007. te u siječnju 2008. sastavlja 10. Vladu u koaliciji sa SDSS-om, HSS-om i HSLS-om. Ostavku daje nakon nešto manje od pola mandata zbog i danas nerazjašnjenih razloga, a 2010. izbačen je iz HDZ-a.