USPAVANI ANDRIJA

'Drijemao sam jer je Josipović bio dosadan'

26.02.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Da, zadrijemao sam na inauguraciji jer je novi predsjednik Ivo Josipović držao monoton govor. A kad sam se probudio, zastave na pozornici i dalje nije bilo - prokomentirao je Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a

Da, zadrijemao sam na inauguraciji jer je novi predsjednik Ivo Josipović držao monoton govor. A kad sam se probudio, zastave na pozornici i dalje nije bilo - prokomentirao je Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a, piše Jutarnji list

HDZ-ovci ne smiju davati izjave

Saborski zastupnici HDZ-a više neće smjeti davati izjave za medije bezodobrenja Jadranke Kosor i bez dogovora s glasnogovornicom SunčanomGlavak. Zabranu o istupanju u javnosti HDZ-ovi zastupnici su dobiliSMS-om. - Ja sam, kao predsjednik Kluba HDZ-a, poslao taj SMS, ali nijeriječ o zabrani - rekao je Hebrang. Nee branimo istupe, niti ćemoulaziti u sadržaj onoga što netko iznosi, ali nam je važna koordinacijagdje i kada netko istupa - na televiziji, novinama, radiju. Želimo dase to uskladi i da se stav stranke jasno iznosi, a ne da se izjavedupliciraju i da se događa da više ljudi govori o istoj temi. Zato jevažno da glasnogovornica to koordinira - pojasnio je Andrija Hebrang.

Hebrang je, naime, odmah nakon inauguracije izjavio da je žalostan što je promocija predsjednika države prošla bez predsjedničke zastave. Josipović mu je na to poručio da je zastava bila, ali da je Hebrang očito drijemao...

- Hrvatske zastave su bile sa strane, kao dekor, ali na pozornici nije bilo zastave predsjednika Republike koja predstavlja ustoličenje.

Iz Ureda predsjednika Josipovića stigao je odgovor kako on još tada nije bio predsjednik. No, predsjednik je sjedio u prvom redu, tri metra od Josipovića, pa ga je trebao podsjetiti da stavi tu zastavu.

Ona se koristi u svečanim prilikama, a ja mislim da nema svečanije prilike za jednu državu od ustoličenja predsjednika - kaže Hebrang.

Ispričao je i kako je žalostan što na pozivnici za inauguraciju nije bilo nijednog državnog obilježja - ni grba, ni zastave, pa čak ni na kartici za akreditaciju.

- Pitam se je li to što nije bilo zastave poruka ili nemar? Ako je poruka, onda ima duboki politički značaj. Josipović je rekao da će časno i dostojanstveno predstavljati državu, što svakako uključuje državna i predsjednička obilježja jer je rekao da će biti predsjednik svih Hrvata i svih političkih opcija.

No, u ovom slučaju jedna je politička opcija zaobiđena. - Predsjednik bi morao biti i predsjednik političke manjine - smatra Hebrang.

- Zabrinut sam jer to znači da se ostvaruje ono o čemu sam u kampanji govorio - slijedi još pet godina zaborava na državna i državotvorna obilježja. U Europi sve zemlje svoj dan državnosti dižu na najveću razinu štovanja, na svim prozorima su zastave, a u Hrvatskoj preko polovice anketiranih i ne zna kad je Dan državnosti jer smo ga mijenjali, a zastave se mogu vidjeti samo na državnim zgradama.

Izbrisali smo taj osjećaj zajedništva među našim građanima, što smatram ozbiljnim nedostatkom u budućoj europskoj asocijaciji jer tamo itetkako drže do toga. Tim simbolima njeguje se državno zajedništvo - smatra Hebrang koji je manje bio kritičan prema skandalu s Josipovićevim savjetnicima.

- To je učinjeno u brzini. Josipović je trebao uzeti tjedan ili dva za imenovanje savjetnika, napraviti njihove provjere i onda ne bi bilo ovakvih nesporazuma. No, to ne mora utjecati na buduću kvalitetu rada predsjednika i njegova tima. To je u startu ostavilo loš dojam, ali nije važan start, nego nastavak - zaključio je Hebrang.

Prokomentirao je i ručak Vladimira Šeksa i bivšeg predsjednika Mesića koji godinama nisu bili u dobrim odnosima.

- Može se pretpostaviti da su obojica bili jako gladni kad su išli na ručak. Oni su stari prijatelji. Ne znam zašto su ručali baš u Saboru, mogli su i na nekom neutralnom mjestu.

Nisam razgovarao sa Šeksom je li to trebala biti neka poruka pa mogu samo nagađati. No, stari prijatelji imaju pravo razgovarati i prisjećati se i lijepih i ružnih dana - rekao je Hebrang.