protugradna obrana

Drele kritizirao Vladu što ne provodi zakon o obrani od tuče: 'Iz Ministarstva poljoprivrede lažu'

06.06.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar upozorio je u ponedjeljak na katastrofalne štete od tuče u Zagorju ustvrdivši da Vlada ne želi provoditi u djelo postojeći Zakon o sustavu obrane od tuče iako on postoji

Dretar je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavio da Domovinski pokret pokreće proceduru za hitnu tematsku sjednicu saborskog Odbora za poljoprivredu te će tražiti da se poštuje Zakon o sustavu obrane od tuče koji postoji, ali ga Vlada ne želi provoditi.

Podsjetivši na velike materijalne štete od tuče prošlog tjedna u Krapinsko-zagorskoj županiji, Dretar je rekao da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom obilaska tog područja iznijela četiri neistine i time obmanula javnost. Prvom neistinom ocijenio je izjavu ministrice kako se obrana od tuče provodi samo na sjeverozapadu zemlje.

Ustvrdio je kako se radi o 'nevjerojatnom bezobrazluku ministrice Vučković' i citirao članak Zakona o sustavu obrane od tuče koji kaže da je obrana od tuče je od interesa za RH i provodi se na branjenom području, a to je cijeli teritorij RH. Upitao se i što znači izjava ministrice Vučković da porezni obveznici novcem financiraju protugradnu obranu u samo jednom dijelu Hrvatske. 'Hoćemo li onda očuvanje dalmatinskih spomenika prepustiti novcu isključivo stanovnika koji tamo žive. Naravno da nećemo', kazao je.

Dretar drži i kako ministrica Vučković obmanjuje javnost kada kaže da ne postoje dokazi o učinkovitosti protugradne obrane. Naveo je kako izvješće Svjetske meteorološke organizacije precizno pokazuje da se ne samo mogu kvalitetno i s rezultatima provoditi procesi obrane od tuče nego se čak i preporuča vladama i znanstvenim institucijama da prošire istraživanja i povećaju ulaganja u sustave obrane od tuče.

Dretar je kazao i da ministrica Vučković laže kada je rekla da njezino ministarstvo sufinancira zaštitne mreže kao oblik čuvanja poljoprivrednih kultura od tuče te da radi i na sufinanciranju osiguranja. Ustvrdio je kako zaštitne mreže nisu adekvatna zaštita te maksimalno traju pet godina.

Dretar ocjenjuje i da ministrica obmanjuje javnost kada je rekla da srebrni jodid koji se koristi u protugradnoj obrani proizvodi onečišćenje. 'Još jedna apsolutna laž. Iz izvješća Svjetske meteorološke organizacije precizno stoji da sve objavljene studije pokazuju da ne postoji značajan utjecaj srebrnog jodida na okoliš i ljudsko zdravlje', kazao je.

Naveo je i kako iz dobro obaviještenih izvora saznaju da će Vlada pričekati odlazak saborskih zastupnika na ljetnu stanku i onda će krajem srpnja na sjednici pokušati progurati prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o obrani od tuče. 'Građani moraju biti svjesni da će im Vlada iza leđa, pokušati ukinuti obranu od tuče. Buduće štete koje će biti u desecima i stotinama milijuna kuna snosit će novcem poreznih obveznika', rekao je.