SUĐENJE ZA KORNATE

'Dražen Slavica ponašao se poput Staljina'

18.01.2011 u 17:45

Bionic
Reading

Svjedočenjem Josipa Klarića, oca poginulog Dine Klarića, koji je zapovijedao vatrogascima na terenu, danas je na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno suđenje Draženu Slavici, bivšemu šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku, optuženom za mnoge propuste u gašenju požara na Kornatu, zbog čega je poginulo 12 vatrogasaca

U gotovo četverosatnome potresnom svjedočenju Josip Klarić opisao je sve što se događalo toga kobnog 30. kolovoza 2007. od ukrcavanja u helikopter do stradavanaj i spašavanja unesrećenih vatrogasaca, a Dražena Slavicu optužio je za mnoge propuste koji su uzrokovali tu tragediju. Klarić je rekao da su vatrogasci prije polaska na intervenciju upozoravali Slavicu da na isti zadatak ne bi smjeli ići očevi i sinovi, na što se on oglušio.

Dodao je kako je helikopter kojim su letjeli do otoka Kornata bio na samoj granici izdržljivosti, a u njemu su bili i vatrogasci koji nisu bili osposobljeni za desant. Klarić je ustvrdio kako nijedan DVD na šibenskom području nema vatrogasce osposobljene za desant te da u 30 godina prakse nikada nije odrađena smotra vatrogasaca prije odlaska na intervenciju. Nekoliko je puta ponovio da su na otoku imali teškoća pri uspostavljanju veze s operativnim centrom u Šibeniku te da su unesrećeni pomoć čekali satima.

Rekao je i da se Slavica prema vatrogascima ponašao kao Staljin te da vatrogasci upravo zato 'nisu mogli ništa samoinicijativno poduzeti'.

Kao vatrogasac s dugogodišnjim stažem, Josip Klarić više je puta istaknuo kako sumnja da je bila riječ o eruptivnom požaru.

Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na gašenje požara na otoku Kornatu poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika te vatrogasce koji nisu osposobljeni za helikopterski desant. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih.

Očekuje se dugotrajan sudski postupak, na kojem će svjedočiti 110 svjedoka, te provođenje više vještačenja.

Tragedija u kojoj je od 13 vatrogasaca poginulo njih 12 dogodila se na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine. Jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog, mjesta na otoku Murteru.

Članovi obitelji poginulih vatrogasaca danas nisu htjeli davati izjave. Samo je otac poginulog Ivana Marinovića u sudnici rekao kako i oni žele aktivno sudjelovati u postupku.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.