PAPIN IZBOR

Dražen Kutleša ustoličen za novog Porečko-pulskog biskupa

10.12.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. mons. Dražena Kutlešu biskupom je imenovao još 17. listopada, a danas mu je u potpunosti povjerena nova služba

Danas je u porečkoj Eufrazijevoj bazilici zaređen svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije mons. Dražen Kutleša za biskupa koadjutora Porečke i pulske biskupije. Dražena Kutlešu je biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije imenovao Papa Benedikt XVI. još 17. listopada, čime mu je i prije današnjeg ređenja, u potpunosti povjerena nova služba. U pozadini današnje velike crkvene svečanosti, gdje su uz zaredatelja, pročelnika kongregacije za biskupe Mare Ouelleta, mons. Draženu Kutleši kao suredatelji bili porečki i pulski biskup Ivan Milovan te mostarsko-duvanjski Ratko Perić, zapravo je priča o Dajli i kažnjavanje neposluha biskupa Milovana, zbog čega mu je Papa Benedikt XVI. imenovao nasljednika.

Novi će biskup koadjutor Porečke i pulske biskupije tako imati posebne ovlasti i pravo nasljeđivanja biskupa Milovana, kojemu je Vatikan na taj način zapravo izrekao tihu sankciju. Slučaj Dajla ovoga je ljeta prilično uznemirio hrvatsku javnost, a odnosi na relaciji Hrvatska-Vatikan zahladili su u trenutku kada je biskup Milovan odbio potpisati odluku kardinalske komisije koju je osnovao Benedikt XVI., a koja je išla u korist talijanskih Benediktinaca iz Praglie. Naime, Benediktinci su željeli povrat župne crkve, samostanskog kompleksa i vrijednog zemljišta u Dajli, premda su u skladu s Osimskim sporazumom dobili zakonsku odštetu za veći dio nekretnina u nekadašnjoj SFRJ, dok za ovaj dio imovine odštetu nisu željeli primiti.

Biskupa Milovana je zbog odbijanja potpisivanja odluke kardinalske komisije Papa Benedikt XVI. na trenutak suspendirao i imenovao posebnog izaslanika, španjolskog biskupa Norberta Villu da umjesto njega potpiše sporni dokument, no nakon što je cijeli slučaj izašao u javnost, biskup Milovan se i dalje protivio toj odluci i zatražio pomoć države. Imenovanjem Kutleše za biskupa koadjutora Porečke i pulske biskupije biskup Milovan nije potpuno smijenjen, ali su prema kanonskom pravu Kutleši povjerene velike ovlasti, inače dobrom poznavatelju funkcionranja vatikanske administracije i upravo kanonskog prava, koje je doktorirao na papinskom sveučilištu Urbanianumu. Vjerojatno je da će Vatikan pričekati nekoliko godina do stjecanja uvjeta za umirovljenje biskupa Milovana. U vrhu istarske crkve došlo je do smjene, jer osim što je papa biskupu Milovanu imenovao nasljednika, zapravo je 'amenovao' tko će upravljati Biskupijom.