POGUBLJEN 1946.

Draža Mihailović konačno i službeno mrtav

05.10.2012 u 16:53

Bionic
Reading

Zapovjednik Jugoslavenske vojske u otadžbini i vođa četničkog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović službeno je u petak u Beogradu proglašen mrtvim, priopćio je Prvi osnovni sud u Beogradu

Glasnogovornica tog suda Gordana Vuković rekla je da se kao dan smrti bilježi 31. srpanj 1946. godine.

Odluci suda prethodio je zahtjev članova obitelji Mihailović i udruga građana koje traže rehabilitaciju vođe četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. O postupku rehabilitacije sud će raspravljati u ponedjeljak, 8. listopada.

Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhićen, a tadašnja komunistička vlast sudila mu je za izdaju i ratne zločine. Osuđen je na smrt 15. srpnja 1946, a tom je presudom lišen svih građanskih prava.

Mihailović je pod još nerasvijetljenim okolnostima pogubljen u srpnju 1946. godine, ali nikad nije utvrđeno gdje je pokopan.

Rehabilitaciju i poništenje presude o oduzimanju građanskih prava su 2006. godine zatražili Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori prava Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruga jugoslavenske vojske u otadžbini.

Sudsko rješenje kojim se Mihailović službeno proglašava mrtvim neophodan je dokument u daljnjoj pravnoj proceduri rehabilitacije jer ne postoje službeni podaci gdje je i kad pogubljen i sahranjen. Dokaz o smrti Višem sudu u Beogradu potreban je u procesu odlučivanja po zahtjevu za rehabilitaciju i poništenje presude od 15. srpnja 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem i oduzeta su mu sva građanska prava.