VODNI VAL U SLAVONIJI

Drava u Osijeku potopila šetnicu

19.09.2014 u 11:37

  • +9

Drava potopila šetnicu u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Rijeka Drava se u petak prijepodne kod Osijeka prelila na lijevu obalu. Vodostaj je u 8 sati iznosio 399 centimetara, što znači da je od ponoći Drava narasla za 15-ak centimetara, izvijestila je RTL televizija

Rijeka Drava trenutno dostiže kulminaciju vodnog vala u Donjem Miholjcu i na snazi je izvanredno stanje, no sve linije obrane na dravskim nasipima su stabilne i ne očekuje se da će vodni val dosegnuti njihovu visinu, objavile su Hrvatske vode u svom jutrošnjem izvješću o obrani od poplava.

Tijekom nedjelje vodni val Drave stići će do Osijeka, a na ušću Drave u Dunav ne predviđaju se veći problemi s obzirom da vodostaj Dunava nije u porastu.

Za rijeke Koranu i Kupu u Karlovcu više nisu potrebne mjere obrane od poplava, Kupa je pala za 470 centimetara, dok je u Farkašiću vodostaj Kupe pao za jedan metar.

Stagnira i vodostaj Save u Jasenovcu te nizvodno od Jasenovca, u Staroj Gradišci, Slavonskom Brodu i Županji. U laganom opadanju su i vodostaji u savskim nizinskim retencijama.

U Čičkovoj Poljani vodostaj je u laganom porastu no za sada nema poplavljenih kuća, koje su zaštićene zečjim nasipima. Voda je stigla do okućnica desetak kuća, poplavljen je dio ceste i poljoprivrednih površina.

U Vukovarsko-srijemsku županiju vodni val bi trebao stići u noći na subotu, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete.