VISOKI PROTOCI

Drastično povećana potreba za kisikom: 'Trošili smo 500 litara, a sada u dva dana potrošimo i do četiri tone'

28.11.2021 u 18:57

Bionic
Reading

Nakon pojave novog soja koronavirusa i u susjednoj Italiji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je izdao priopćenje. Naglasili su da omikron ima dvostruko više mutacija od delta soja, no i da stručnjaci smatraju da će i u slučaju novog soja cjepivo nuditi visoku razinu zaštite od najtežih ishoda

Bolnice diljem Hrvatske proširuju svoje kapacitete, a neke se i dodatno opskrbljuju kisikom. O situaciji u Kliničkom bolničkom sestre Sestre milosrdnice za Dnevnik Nove TV govorila je glavna sestra Snježana Krpeta, ujedno i koordinatorica za covid u toj ustanovi.

'U ovoj zgradi imamo 49 bolesnika, od čega najgornji kat, kao što čujete zvukove respiratora, najviše troši. Za tako sofiticirane aparate potrebni su visoki protoci kisika. Naša bolnica jedna je od najstarijih u Hrvatskoj i kad vi u jednom trenutku imate velike potrebe kisikom, mi smo za ovu zgradu morali osigurati dodatni tank kisika koji je četiri tone. Ako imamo informaciju da smo do sada trošili 500 litara, a da sad u dva dana potrošimo između tri i četiri tone - onda znate kolika je potreba za kisikom', objasnila je Snježana Krpeta.

  • +5
Gužva na cijepljenju protiv covida u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Snježana Krpeta nedavno je za N1 komentirala prosvjed protiv covid potvrda.

'Zgrožena sam jer je ova država stvorena na temeljima naše slobode koja je teško plaćena i pravo demokracije je olako shvaćeno. Demokracija nikad ne smije dovesti do nasilja što se jučer dogodilo. Znači, nasilja prema novinarima, a mogu reći i medicinskim djelatnicima koji bezrezervno se trudimo svima pružiti što im je potrebno, i onima koji su cijepljeni i onima koji imaju pravo izbora da se ne cijepe', kazala je Krpeta.

  • +44
Bijeli tihi marš - prosvjed protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

'Ovo nema smisla, opteretit ćemo sustav još više, zauzet ćemo bolničke postelje. Svugdje u svijetu vjerujemo u medicinu utemeljenu na dokazima koja kaže da je jedini način da se izborimo s ovom pandemijom cijepljenje', zaključila je glavna medicinska sestra u KBC-u Sestre milosrdnice.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ