SKOČILI PERNAR, BULJ I MARAS

Dramatično u Saboru: Pupovac optužio Grmoju za fašistoidnu retoriku

03.05.2017 u 21:35

Bionic
Reading

Žestoka rasprava povela se u srijedu navečer u Hrvatskom saboru, gdje je SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac optužio Mostova Nikolu Grmoju da koristi nacističku i fašističku retoriku, a SDP-ovom Gordanu Marasu docirao je da ne vidi odakle dolazi opasnost. Na njegov dramatičan istup reagirali su Maras i Grmoja, ali i Miro Bulj (Most) te Ivan Pernar (Živi zid)

'Ako ministar treba biti žrtveno janje koje će biti prineseno na oltar toga što se ne može doći do onoga do koga bi se trebalo doći, onda ćemo mi možda zadovoljiti potrebu svijeta oko nas, a i naših strasti, da pokažemo da smo žrtvu prinijeli, ali to će biti daleko od pravde i pravednosti koju ovaj narod očekuje i treba', kazao je Pupovac na početku svog dramatičnog obraćanja saborskim zastupnicima.

'To vam želim reći, vama koji ste obukli svećeničke toge i pokušavate to napraviti ovdje danas, pretvarajući ovaj Sabor u mjesto zadovoljavanja nečega od čega 60 posto tih koji kažu što treba napraviti, neće imati nikakve koristi, bit će obmanuti kao što su bili obmanuti i nekih ranijih godina. I moj klub neće pristati na tu obmanu niti će je pratiti', ustvrdio je.

Najavio je da se neće riješiti ni pitanje krize Vlade ni pitanje Agrokora, a ni ozbiljne i duboke krize hrvatske ekonomije i društva. Upozorio je da Agrokor, ako padne, može povući za sobom niz drugih izloženih tvrtki, koje nije imenovao zbog zaštite njihova poslovanja. Nadalje, Hrvatska ima nestabilno susjedstvo pa se Pupovac pita hoćemo li s produbljivanjem svoje političke krize doprinijeti tome da Hrvatska postane oslabljena zemlja.

'Taoci smo procesa koji je zahvatio ovaj Sabor', utvrdio je Pupovac, dodajući da kod nas ne postoji politička kultura pregovaranja u koaliciji, što bi se trebalo raditi daleko od očiju javnosti i medija. Potom se obrušio na Grmoju, koji je rekao da će izbori koštati Hrvatsku manje nego Milorad Pupovac i njegovi zastupnici.

'Neću dati da me voda nosi. Znat ću izaći na kopno'

'Taj tko to kaže, svjesno obmanjuje i laže. I širi najniže strasti u maniri najfašistoidnijih oblika govora. Neke stranke razotkrivaju svoje lice svojim desnim, ultrakonzervatiVnim djelovanjem, kažu tko može sudjelovati u političkom životu, a tko ne može. Da, najlakše je kazati Milorad Pupovac košta i koštat će ovu državu. Najlakše je razbuditi tu vrstu niskih strasti i posegnuti za nečim što smo mislili da je davno iza nas', upozorio je SDSS-ov zastupnik.

'Mi smo za to da se ova agonija prekine, ako ona ništa ne donosi. A ne donosi. Protiv smo i toga da oni koji agoniju smatraju načinom na koji mi trebamo živjeti i djelovati, protiv onih koji počinju lijepiti bedževe na moja prsa, koji nas u Klubu manjina počinju obilježavati i po uzoru na nacističku i fašističku retoriku, kako su činili prema Židovima, sada čine ovdje prema nama. Slobodno vam bilo, kolega Maras, da ne vidite gdje je opasnost i odakle sve dolazi. Nek i vas voda nosi, ali ja neću dati da mene nosi, kao što nisam ni dao u ovih 25 godina. Znat ću izići na kopno', zaključio je Pupovac.

Na njegovo izlaganje prvi je reagirao Mostov Miro Bulj, rekavši predsjedniku Sabora Boži Petrovu da je trebao reagirati jer je Pupovac 'povrijedio poslovnik', kada je na dosad neviđen način u Saboru skupinu ljudi 'proglasio fašistima i nacistima'.

Ivan Pernar iz Živog zida poručio je 'dragom kolegi Miloradu' da je ovo jedna luda igra u kojoj su svi pijuni, a bez obzira na ishod, kola će i dalje ići nizbrdo. 'Da se svi vi manjinci postrojite, nema 76 ruku, bitka je unaprijed izgubljena. Vaše namjere su, dragi Milorade, možda dobre i iskrene, ali ova Vlada budućnosti nema, hrvatski narod je slijep, 25 godina glasaju za iste, a nadaju se drukčijem', poručio je Pernar.

Pupovac je 'dragom Ivanu' rekao da je i on protiv kapitalizma s najneljudskijim licem, dodajući da bi Pernar usto trebao biti i protiv opsjenarstva, jer 'ne radi se samo o očuvanju elementarne ekonomske stabilnosti, nego hoćemo li očuvati minimalne civilizacijske vrijednosti za koje se ova država borila'.

'Sada pojedini kolege kažu da sam ja nekoga optužio da je fašist. Nisam još, ali ne znači da neću. Govorio sam samo o fašistoidnoj retorici, ali bude li trebalo, pokazat ću prstom u onoga za kojeg smatram da je fašist', najavio je Pupovac i takvu mogućnost.

Oglasio se potom i SDP-ov Gordan Maras.

'Vaši motivi mogu biti svakakvi, ja nemam namjeru da vas zadivim i da mislite da sam političar od formata, ali nemate pravo meni govoriti što su moji ideali i standardi i skrivati se iza viših interesa', kazao je Maras, pozivajući Pupovca da se izjasni o SDP-ovim razlozima za traženje smjene ministra Marića. 'Recite, pa ću ja za vas reći jeste li političar od formata', kazao je Maras, na što je Pupovac odvratio: Jedan pjesnik je rekao – ubi me preteška riječ, a za vas se može riječi – ubi me prazna riječ'. 

Grmoja: Ja sam neprijatelj Pupovčeve i Plenkovićeve Hrvatske

Naposljetku je zagrmio i Nikola Grmoja, gotovo slavodobitno ustvrdivši da je od premijera Plenkovića i od Pupovca proglašen državnim neprijateljem.

'On je rekao da sam revolucionar, vi da sam fašist... Nisam ja vrijeđao Srbe, moj najbolji prijatelj je Srbin, vi ste taj koji se nikad niste pojavili u Glušcima kraj Metkovića gdje žive Srbi, ali ste dobro naplatili priču o ugroženosti. Napadam vas jer niste riječ rekli o sukobu interesa ministra Marića. Ja sam neprijatelj Pupovčeve i Plenkovićeve Hrvatske i to ću biti', zaključio je Grmoja.

Pupovac je uzvratio da će o sukobu interesa odlučiti Povjerenstvo, a o teretu ministra Marića odlučit će ministar Marić i njegov premijer. 'A što se tiče vas i vaših riječi o Plenkovićevoj i Pupovčevoj Hrvatskoj, tako je govorio prije vas Anto Đapić iz HSP-a. Drago vam bilo u tom smjeru i u tom pravcu', priklopio je Pupovac.