šef klinike ustao od stola

Dramatična presica, sedam umrlih u jednom danu: 'Ovo je najgori dan za Srbiju, ali bojim se da nije najgori koji nas čeka

31.03.2020 u 16:57

Bionic
Reading

Danas je najgori dan za Srbiju - novih sedam preminulih, ukupno 23, uz 115 novozaraženih koronavirusom, priopćio je u utorak ravnatelj Klinike za infektivne i tropske bolesti i član zdravstvenog stožera dr Goran Stevanović upozorivši na lošu perspektivu

On je na redovitoj konferenciji za medije dramatičnim tonom rekao da su do sada potvrđena ukupno 23 smrtna slučaja u Srbiji uzrokovana koronavirusom, iznijevši pesimistične procjene daljnjeg razvoja epidemiološke situcije, koje je usporedio s Italijom i Španjolskom.

"Ovo nam je najgori dan za Srbiju, ali bojim se da nije najgori koji nas čeka. Ovo je rezultat nepoštivanja mjera koje smo davali, molili i preklinjali. Nastavimo li se ovako neodgovorno ponašati prema sebi i drugima, bliži nam se scenarij Italije i Španjolske. Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti", konstatirao je dr. Stevanović.

Dramatično upozorenje šefa infektivne klinike

On je sunarodnjacima i sugrađanima zamjerio da se i dalje "intenzivno druže" i pokušavaju izbjeći mjere koje su neophodne da bi se spriječilo širenje bolesti.

"Ako se nastavimo tako ponašati, ne postoji zdravstveni sustav koji će uspjeti kompenzirati ovoliki broj oboljelih", upozorio je Stevanović otvoreno izrazivši strah da će "informacije u perspektivi biti i gore".

Goran Stevanović Izvor: Društvene mreže / Autor: Televizija Telemark

"Ja sad moram ići kako bih pomogao mojim kolegama koji provode cijeli dan pod maskama i skafanderima pokušavajući se izboriti za one druge ljude, koji se bore za svoj život u jedinicama intenzivne njege", rekao je šef infektivne klinike.

Potom je demonstrativno ustao od stola i s kolegama iz kriznog stožera napustio tiskovnu konferenciju, uskrativši novinarima priliku za pitanja.

Ministarstvo zdravstva naknadno je priopćilo da je u Srbiji do utorka u 15 sati registrirano ukupno 900 slučajeva COVID-a 19. Od posljednjeg izvješća jučer u 15 sati testirano je 477 osoba, od kojih je 115 bilo pozitivno, a 362 negativno na koronavirus.

  • +6
Izvanredno stanje zbog koronavirusa u Srbiji, vojska ispred bolnica Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Od službenog početka epidemije 6. ožujka do 31. ožujka u 15 sati nacionalni referentni laboratorij Instituta "Torlak" testirao je ukupno 3.561 osobu.