UPOZORENJE NA OPASNOST

Dramatična noć bivše zastupnice SDP-a: Preživjela sam brutalan napad 'žene ili monstruma' koja mi je pružala usluge pomoći

15.06.2022 u 09:05

Bionic
Reading

Vesna Škulić, bivša saborska zastupnica SDP-a, objavila je na Facebooku da je sinoć od 20.30 sati do ponoći trpjela brutalni fizički napad svoje njegovateljice. Uspjela je preživjeti zahvaljujući policiji i susjedima koji su reagirali, poručila je te objavila i fotografiju žene koja ju je napala kako bi upozorila građane na opasnost. Kao osoba s invaliditetom, u posljednjoj objavi pozvala je da se po hitnom postupku donese Zakon o osobnoj asistenciji

'Žena ili monstrum koja mi je pružala usluge pomoći i brige za dosta pristojnu plaću, prema našim uvjetima i vremenima u kojima živimo, bacila me na pod iz kolica, prije toga me čupala i tukla mi glavom o zid, vezala maramom usta i odvukla na kauč dobro znajući da me ne smije ostaviti u tom položaju jer dolazi do gušenja. Zatvorila je psa u kupaonicu da ni on ne može pomoći, a mene vezanu, odnosno s maramom vezanom preko usta ostavila u stanu', napisala je Škulić.

Napadačica je, dodala je Škulić, zatvorila sve prozore i pojačala ton na TV-u, zatvorila vrata dnevnog boravka, uzela joj bankovne kartice, dva mobitela i još neke stvari, zaključala protuprovalna vrata i otišla u nepoznatom smjeru.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

'Policija, hitna i vatrogasci došli su oko pola noći. Dakle tri sata sam ležala u, za mene, jako opasnom položaju u prostoriji bez pristupa zraka i vezanih usta. Nakon određenog vremena uspjela sam se osloboditi marame i zvati u pomoć. Na sreću, čula me susjeda i počela je akcija spašavanja', navela je, uz molbu svima onima čiji se brojevi nalaze u njezinim mobitelima da postoji mogućnost uznemiravanja te se zbog toga unaprijed ispričava. Navela je i da je napadačica 'iz Beograda, ali je određeno vrijeme živjela u Zagrebu'.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Nakon toga Škulić je zahvalila svim službama koje su sudjelovale u njezinom spašavanju i zbrinjavanju: 'policajcima, vatrogascima, hitnoj, gospođi koja je dežurna oko zbrinjavanja, a najviše svojim susjedima Ivi i Jošku'.

SDP: Dogodilo se nešto što se ne smije dogoditi ni jednoj osobi u ovoj zemlji

Priopćenjem se oglasio i SDP. 'Sinoć se u domu naše članice i bivše saborske zastupnice Vesne Škulić dogodilo nešto što se ne smije dogoditi ni jednoj osobi u ovoj zemlji, a kamoli osobi s invaliditetom. Grubo je ugrožena sigurnost njenog doma i u konačnici sam njen život. Izražavamo zgražanje i najoštrije osuđujemo ovaj događaj, a od nadležnih očekujemo brzu reakciju, pronalazak odgovorne osobe i njeno sankcioniranje. 

Ovaj mučan događaj ukazuje na samo neke od problema koji prate osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, koje su često prepuštene same sebi. Nužno je što hitnije donošenje Zakona o osobnoj asistenciji, kao i uvođenje Inkluzivnog dodatka koji bi osobama s invaliditetom olakšao njihovu svakodnevicu. Hrvatska bi trebala biti sigurna zemlja za sve svoje građane, a posebno one najranjivije', stoji u priopćenju.

U posljednjoj, jutrošnjoj objavi, zapitala je kako se ubijaju osobe s invaliditetom.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

'Jednostavno! Dvadeset godina se donosi Zakon o osobnoj asistenciji! Prepuštene same sebi, često se nađu kao predmet iživljavanja psihički poremećenih osoba! Ja sam noćas skoro bila ubijena! Ubijena pod pokroviteljstvom Vlade RH! I opljačkana, ne skoro, nego opljačkana! Laptop, mobiteli, kartice...

Pozivam sve osobe s invaliditetom da pokrenemo inicijativu za spašavanje naših života!

Neka se po hitnom postupku donese Zakon o osobnoj asistenciji i odmah stupi na snagu, novca ima, ili Zakon o inkluzivnom dodatku koji će imati mogućnost kontrole osoba koje nam pomažu!' napisala je Škulić, saborska zastupnica SDP-a u dva mandata, od 2003. do 2011. godine.