TKO BI GORI...

Dramatičan pad popularnosti Jadranke Kosor

05.05.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Nepopularne gospodarske mjere Jadranke Kosor zadale su snažan udarac njezinoj popularnosti među građanima. Dok je u siječnju 21,5 posto ispitanih Jadranku Kosor smatralo najpozitivnijom političarkom, tri mjeseca kasnije postotak je pao na 9,5

Prema mjesečnom istraživanju CRO-Demoskop agencije Promocija plus, 42,2 posto ispitanih Ivu Josipovića smatra najpozitivnijim političarom u zemlji. Njegova se popularnost od veljače gotovo udvostručila, što znači da mu govor u Parlamentu BiH o podjeli Bosne, koji je naišao na žestoke kritike, nije naštetio.

Nakon Josipovića i Kosor slijede Zoran Milanović, Vesna Pusić, Stjepan Mesić, Nadan Vidošević, Damir Kajin, Radimir Čačić, Željko Rohatinski i Milan Bandić.

Bivši premijer Ivo Sanader, deset mjeseci nakon ostavke, i dalje je najnegativniji političar. Ispitanici su na drugo mjesto stavili sve političare, dok je na trećem Jadranka Kosor koju, isto kao i na listi najpozitivnijih, slijedi Zoran Milanović.

Iako je prije nekoliko mjeseci uživala veliku podršku građana, rad Vlade podržava 36,1 posto ispitanika, dok je taj postotak u prije tri mjeseca bio 57,1. Tako je Vlada za travanj dobila trojku, tj. 2,78.

Top lista stranaka u Hrvatskoj i dalje izgleda gotovo isto kao i ranije. Prema ovom istraživanju, SDP je na prvom mjestu sa 30,8 posto, HDZ na drugom sa 23,4 posto, a HNS na trećem sa šest posto glasova ispitanika. HSS ima 4,9 posto, HSU 2,8, a HSP 2,5 posto.

Iako je, prema prethodnim istraživanjima, potpora građana EU-u bila ispod 50 posto, prošlog mjeseca dogodio se preokret, te je ulazak Hrvatske u EU podržalo 51,1 posto građana. Protiv članstva u EU-u bilo je 39 posto, a 9,9 je neodlučnih.

Top tema prošlog mjeseca za 31,9 posto ispitanih bila je gospodarska kriza, za 18,9 Vladin program gospodarskog oporavka, a objava Registra branitelja top tema je za 15,9 posto ispitanih. Slijedi Josipovićev govor u BiH, najave poskupljenja struje i grijanja, reforma zdravstva, sukob Josipović - Kosor i zabrana pušenja u kafićima.