budućnost vodoopskrbe

Drama u zagrebačkoj Skupštini: Hoće li gradski poslovi otići u privatne ruke?

04.12.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Hoće li gradska tvrtka Vodoopskrba i odvodnja u Zagrebu u budućnosti samo izdavati račune, a privatne tvrtke obavljati sve ostale poslove? Je li prijedlog odluke o odvodnji atmosferskih voda, odnosno čišćenje slivnika i šahtova, prema kojoj bi te poslove u budućnosti obavljale privatne tvrtke, uvod u privatizaciju svega vezanog za vodu? To su samo neka od pitanja koja su se našla na sjednici Skupštine Grada Zagreba, zbog kojih se odvijala prava drama

Naime kada je postalo jasno da oporba točku, koja predviđa to da poslove čišćenja šahtova obavljaju privatne tvrtke, neće podržati, odnosno da će srušiti kvorum, Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica kluba Bandićeve stranke, zatražila je stanku.

Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik Skupštine, odobrio je stanku za klub, ali ne od petnaestak minuta, kako je to uobičajeno, već od sat i pol.

'Fali im zastupnika za kvorum da mogu izglasati točku pa sada zivkaju okolo', ironično je prokomentirao Tomislav Tomašević (Zagreb je naš). Upitan je li stanka napravljena kako bi većina uspjela skupiti kvorum, Mikulić je kazao novinarima da je Klub gradskih zastupnika Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Zelene liste i Narodne stranke – Reformisti zatražio stanku te da ju je odobrio jer je prema odredbama poslovnika mora odobriti.

'A onda dalje, kao i svaki puta do sada, proglašavamo stanku za ručak i to sam učinio kao i svaki puta do sada. Ne vidim tu ništa sporno', dodao je Mikulić.

Nakon stanke, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, u ime gradonačelnika Milana Bandića, povukla je točku s dnevnog reda. Odluka o povlačenju točke s dnevnog reda donesena je kada su vladajući shvatili da nemaju dovoljan broj zatupnika za izglasavanje odluke i da bi im oporba srušila kvorum.

U obrazloženju odluke zašto se ide na varijantu da se dio poslova dodijeli privatnim tvrtkama navodi se kako je Vodoopskrba i odvodnja 10. srpnja obavijestila Gradski ured za mjesnu samoupravu da zbog složenosti procedure nabavke opreme (specijalnih vozila) ne može osigurati potrebne resurse i ne može obavljati sve poslove pa je dostavila izmijenjeni program u kojem predviđaju što mogu a što ne.

'Oni bi mogli obavljati poslove u sedam vijeća gradskih četvrti, a u deset bi to radile privatne tvrtke. Prošle godine mogli su raditi te poslove, a ove godine ne mogu. Ovdje se radi o aljkavosti i nemaru. Znalo se da će se to dogoditi i moguće je da se to radilo namjerno', kazao je Tomašević.

  • +8
Nastavak 6. sjednice zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Mate Kapović (Radnička fronta) smatra kako nije riječ o aljkavosti i nesposobnosti Vodoopskrbe i odvodnje, već namjeri da se provede puzajuća privatizacija i da se cijela priča radi na štetu građana Zagreba.

'Riječ je o planskom djelovanju', smatra Kapović.

Zvane Brumnić (SDP) smatra da je riječ o sramotnoj odluci pa se zapitao zašto je uopće osnovana Vodoopskrba i odvodnja.

'Hoće li oni u budućnosti samo slati građanima račune, a privatne tvrtke će obavljati sve drugo? Po ovoj logici može se privatizirati sve vezano uz vodu, osim slanja računa. Oni tri godine nisu u stanju provesti javni natječaj za nabavku vozila', kazao je Brumnić i zapitao se piše li netko te natječaje namjerno tako da su već tri propala.

Stanko Kordić (GLAS) je upitao na koji vremenski period se odnosi odluka, ali i upozorio da se ne odnosi samo na čišćenje slivnika.

'Ona predviđa to da tvrtka koja ih čisti radi i na njihovoj rekonstrukciji, uključujući sanaciju asfalta', kazao je Kordić. Tomašević se upitao može li se uopće odluka o obavljanju određenih komunalnih poslova dati privatnom poduzeću i je li to u skladu sa Zakonom o vodama i komunalnom gospodarstvu. Usprkos tome što je bilo mnogo tehničkih izmjena predlagatelja, naglasio je da su ostale dvojbe.

Prema obrazloženju koje je čuo na Skupštini, Tomašević je naveo da se radi o namještanju privatnom poduzeću te kazao da s drugim kolegama iz oporbe neće upotpuniti kvorum, ustvrdivši da se vladajuća većina 'muči' s njegovim osiguravanjem. Dodao je i da će, ako vladajući ipak uspiju okupiti zastupnike, tada glasati protiv kako se odluka ne bi provela.