žuta torba izazvala sukob

Drama u Saboru: Stevo Culej optužio Živi zid da su mu ukrali torbu, cijela stvar završila na policiji

16.10.2019 u 14:14

Bionic
Reading

Dok se u sabornici raspravljalo o radu Vlade i svemu što je napravljeno u posljednjih godinu dana, prava drama odvijala se u saborskim hodnicima. Nestanak torbe HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja doveo je do angažiranja saborske straže, ali i policije

Tijekom Dana otvorenih vrata Sabora 8. listopada nestala je torba zastupnika. Radi se o 10 kilograma teškoj torbi HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja, a koji se požalio saborskim izvjestiteljima zbog njenog nestanka.

'U toj torbi je sve od sudskih presuda i dokumenata koji su naslovljeni na moje ime, preko haških dokumenata, do dokumenata vezanih za neke saborske zastupnike iz vremena Udbe. Sve što sam imao, to mi je nestalo', kazao je Culej, a za nestanak torbe okrivio je Živi zid.

Naime, kazao je da je zastupnike Živog zida Snježanu Sabolek i Damjana Vucelića pitao gdje je njegova torba, a oni su mu odgovorili da je u njihovom automobilu. Upitao ih je onda gdje im je automobil, na što su oni odgovorili da je daleko. 'Sada je došao njihov tajnik koji kaže da je moja torba vjerojatno u njihovoj središnjici. Vjerojatno na kopiranju, prepisivanju i ostalo. Ja još svoju torbu ne mogu dobiti', požalio se Culej.

Sve je, kaže, prijavio i tajniku Sabora i saborskoj straži, a namjerava angažirati i policiju. 'Ti mladići i dalje se sprdaju sa mnom u Saboru, ne želeći donijeti moju torbu s dokumentacijom. Ja znam što imam u torbi i kojim redoslijedom sam to slagao, ali oni mi ne žele ovog trena donijeti moju torbu', uznemiren je bio Culej.

Novinarima je pojasnio da se u torbi nalaze dokumenti vezani uz Milorada Pupovca i njegovo sudjelovanje u slučaju doktora Šretera, biografije državnih tužitelja, ali i podaci o nestalim osobama.

Novinari su ga upitali i kako je uopće doznao da se njegova torba nalazi kod Živog zida. 'Došao sam u prostoriju, u kojoj su pretinci, i pitao gdje je moja žuta torba, koja je bila u sabornici. Rečeno mi je da je prenesena uoči Dana otvorenih vrata u prostoriju i da misle da ju je iznijela zastupnica Sabolek. Pitao sam kako je mogla odnijeti moju torbu s deset kila dokumenata. To je vojna torba. Ona je rekla da je to odnijela i da nije uopće gledala što je u njoj. Deset dana vući tuđu torbu s deset kilograma dokumenata u automobilu i u središnjicu, a ne pogledati što se nalazi unutra i čija je to torba - to je malo teži slučaj', kazao je Culej, pojasnivši da do danas nije shvatio da mu je nestala torba jer dokumente drži na tri mjesta, a ove do danas nije trebao.

Na Culejeve optužbe odmah je stigla i reakcija iz Živog zida. 'Nismo mi HDZ da torbarimo i krademo. Mi se ne služimo metodama kao HDZ. Gospodin Culej će dobiti svoju torbu natrag. Mi smo tu torbu dobili u našem pretincu i preuzela ju je kolegica Snježana Sabolek. Ona će biti vraćena', kazao je zastupnik Damjan Vucelić.

Vucelić je kazao da uopće nisu znali da je to Culejeva torba i tvrdi da on nije pogledao sadržaj torbe niti je upoznat s njim.

  • +12
Stevo Culej Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Snježana Sabolek potvrdila je da je dan nakon Dana otvorenih vrata u svom saborskom pretincu našla torbu. 'Ništa sumnjivo. Mi svaki dan dobivamo nekakvu dokumentaciju, a ja sam preuzela tu torbu i odnijela je u našu središnjicu. Ne mogu reći da je to Culejeva torba jer nigdje ne piše da je to njegova. Tek se treba utvrditi čija je to torba', kazala je.

Kada se utvrdi čija je torba, uvjeravaju u Živom zidu, odmah će je vratiti. 'Nećemo previše ulaziti u priče. On je napravio tu scenu jer je on takav. Torbu ćemo najnormalnije vratiti, krivo nam je uručena. Nije naša greška niti je greška kolegice. Gospodin Culej će dobiti tu torbu, tako da nema nikakvih sporova', zaključio je Vucelić.

Iako se nekoliko sati nakon toga utvrdilo da je torba Culejeva i već je bila spremna i primopredaja između dvije sukobljene strane, došlo je do obrata. U Živom zidu su o svemu odlučili obavijestiti policiju. 'Potpuno je neprihvatljivo to da bilo tko u Hrvatskoj optužuje zastupnike Živog zida za krađu, a to je apsurdno kad dolazi od stranke koja je pokrala Hrvatsku. Tražit ćemo od Sabora da pokaže snimke nadzornih kamera, da pokažu tko je, kako i kada ostavio predmetnu torbu nepoznatog vlasnika u pretincu zastupnice Sabolek. O svemu je obaviještena policija, odradio sam razgovor s njima i u prvo slobodno vrijeme kolegica Sabolek i ja uputit ćemo se s predmetnom torbom u policijsku postaju pa neka oni utvrde čija je', poručio je glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.

Culej je, tvrde u Živom zidu, na vulgaran način tražio od njih da mu vrate torbu, a HDZ-ov zastupnik priznaje da nije bio korektan i da 'ne može biti korektan s takvima'. 'Svi u Saboru poznaju torbu. U Živom zidu su mi uzeli torbu i prebirali po njoj svojim tankim i dugim prstima. Kao policajac sam imao kontakata s puno lopova, a vi se upitajte kako sam u tako kratkom vremenu otkrio kod koga je moja torba', kazao je Culej.

Pojasnio je i kako je istragom uspio doći do zastupnice Sabolek. 'Ona se odmah izdala jer ja sam odmah pritisnuo i rekao - gdje je moja torba? Kad je ona pitala koja torba, rekao sam - ne pravi se grbava, kod tebe je moja torba. Odmah sam uočio na njoj nervozu i znakove. Znao sam da je torba kod nje', pojasnio je Culej.