MERKEL NA STAKLENIM NOGAMA

Drama u Njemačkoj: Raspada li se vječna koalicija?

18.06.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Velika kriza potresa njemačku vladu. Zbog politike prema migrantima između sestrinskih stranaka demokršćanske unije (CDU/CSU) već danima bukti žestok sukob. Bavarski CSU u ponedjeljak će odlučiti o unilateralnom zatvaranju granica za azilante i njihovu vraćanju u druge zemlje. Njihova odluka odredit će i sudbinu velike koalicije CDU/CSU sa socijaldemokratima iz SPD-a na saveznoj razini. Postoji mogućnost i da padne vlada te da Njemačka bude primorana ići na nove izbore

Ministar unutarnjih poslova i šef bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer želi uvesti granične kontrole i pravilo po kojem se izbjeglice koji su registrirani u nekoj drugoj zemlji Europske unije ne bi puštali preko njemačke granice, što je u potpunoj suprotnosti blagom pristupu prema migrantima koji zagovara Angela Merkel, njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU).

'S ovom ženom više ne mogu više surađivati', rekao je Horst Seehofer u krugu članova vlade iz Kršćansko-socijalne unije (CSU), komentirajući trenutni odnos s kancelarkom Angelom Merkel, prenio je u nedjelju dnevnik Welt am Sonntag.

Njemačka kancelarka zalaže se za rješenje na europskoj razini i ne želi donositi odluke prije konzultacije s europskim partnerima, posebice onima koji bi bili najviše pogođeni njemačkim zatvaranjem granica. Seehofer i CSU odbijaju čekati da se o toj temi dogovori na razini EU-a.

Odluku CSU-a o tome hoće li unilateralno krenuti u provedbu kontrola na bavarskim granicama Seehofer će objaviti na konferenciji za novinare u 14 sati u Münchenu, a očekuje se da će se ubrzo nakon njega novinarima obratiti i Merkel.

Seehofer je, neslužbeno, Merkel dao ultimatum da se pitanje migranata mora riješiti do samita EU-a u Bruxellesu koji će se održati od 28. do 29. lipnja. Međutim Seehofer demantira to da želi srušiti Merkel.

Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea, smatra da ako Seehofer u ponedjeljak dobije podršku CSU-a za svoj plan i odmah 'naredi' njegovu primjenu, Merkel neće imati izbora nego ga otpustiti. U tom slučaju CSU bi vjerojatno napustio vladu. Angela Merkel će biti suočena s pitanjem opoziva ako ne ispuni Seehoferov ultimatum. CDU i SPD će bez CDU-a izgubiti većinu za nekoliko mandata i morat će potražiti novog koalicijskog partnera ako žele nastaviti vladati.

Matić kaže da je spremna i rezervna opcija jer su Zeleni već ponudili 'konstruktivnu' suradnju Angeli Merkel.

Novinar Deutche Wellea navodi i da glas naroda ne ide u prilog Merkel jer 71 posto Bavaraca podržava izlazak CSU-a iz 'velike koalicije' u Berlinu ako se Seehofer ne uspije izboriti za rigorozniji tretman azilanata na njemačkim granicama. Na saveznoj razini 53 posto je za raspad koalicije CDU/CSU+SPD, a 40 posto protiv.

Matić je stava da će se ipak postići kompromis, tako da ni jedno ni drugo ne djeluju kao gubitnici.

  • +5
Horst Seehofer, predsjednik CSU-a, i papa u miru Benedikt XVI Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Merkel je kancelarka već 12 godina, ali koalicija CDU-a s CSU-om traje još od vremena nakon završetka Drugog svjetskog rata. Matić kaže da se samo jednom dogodilo da je raskinut taj savez, i zbog svađa Straussa i Kohla sedamdesetih godina prošlog stoljeća, što je trajalo samo nekoliko mjeseci.

CSU je poslije Drugog svjetskog rata uvijek izlazio na izbore u savezu s CDU-om pa bi raspad 'vječne koalicije' predstavljao istinski potres na njemačkoj političkoj sceni. Kao jedan od razloga dugotrajnosti saveza Matić navodi to što je CDU suptilno uvijek prijetio da će u slučaju raskida Unije CDU izaći na izbore u Bavarskoj, a onda se CSU može pozdraviti s apsolutnom većinom.

Merkel je danas na prekretnici više nego ikada jer osim što nema podršku kod kuće, dobrim je dijelom nema ni kod europskih partnera, a protuimigrantska politika dobila je na zamahu uz promjene vlasti u Austriji i Italiji.