NASUŠNA POTREBA

Drama u KBC-u Split: Tražili 70 medicinskih sestara na određeno, javilo se 14. Glavna sestra: Pred zidom smo...

23.10.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Da dramatičnije ne može biti sa sestrinskim kadrom u zdravstvu svjedoči i situacija u KBC-u Split, gdje prema najoptimističnijim brojkama nedostaje 150, a prema Pravilniku o minimalnim tehničkim uvjetima, čak 300 medicinskih sestara. Zbog toga je KBC od Ministarstva zdravstva zatražilo raspisivanje natječaja i dobilo odobrenje za primanje u radni odnos 120 medicinskih sestara. Od tog broja, njih 70 se prima u radni odnos na određeno vrijeme, a njih 50 na neodređeno radno vrijeme

I dok s prijavama za natječaj na neodređeno radno vrijeme, nema problema, jer se u pravilu radi o sestrama koje već rade u bolnici, ali su do sada radile na određeno radno vrijeme, s ovim drugim prijavama za zapošljavanje na određeno radno vrijeme ima problema, piše Slobodna Dalmacija.

'Nažalost moram ustanoviti da se za natječaj na određeno radno vrijeme, po kojemu primamo 70 medicinskih sestara, javilo samo njih 14', kazala je viša medicinska sestra Marija Grančić, glavna sestra KBC-a Split.

  • +29
Atmosfera ispred zgrade KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Mi smo pred zidom, u bolnici trebamo sestara, a malo ih se javlja na natječaj. Već idući tjedan ćemo početi pozivati na razgovor ove medicinske sestre koje su se javile za natječaj. Nakon obavljenog razgovora one će morati obaviti sistematski pregled, položiti zaštitu na radu i potom ćemo ih početi polagano uvoditi u sustav. Nadam se, kako bi one mogle unutar sustava biti za 15-tak dana', rekla je Marija Grančić.

U splitskoj bolnici svakodnevno jedna, dvije ili više sestara ostaju zbog pandemije koronavirusa u samoizolaciji ili postaju pozitivne. Manjak sestrinskog kadra se očituje na svakom koraku, sestre 'padaju s nogu' i sve rade sve. Uskoro, zbog porasta broja zaraženih, valja očekivati i otvaranje Spaladium Arene kojoj će biti montirano 250 kreveta.

Tko će brinuti o ljudima koji će tu biti smješteni? To nitko ne zna. Bitno je da se kreveti montiraju, piše Slobodna Dalmacija.