svađa oko ploče

Dragovoljci HOS-a odgovorili Milanoviću: Predstavlja se kao fajter, ali nije išao braniti Hrvatsku

22.04.2020 u 18:41

Bionic
Reading

Savez udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) prozvao je u srijedu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je svojom izjavom o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom uvrijedio sve dragovoljce HOS-a i hrvatske branitelje

"Njegova današnja izjava da spomen ploču poginulim HOS-ovcima 'treba maknuti, baciti negdje' uvreda je svim dragovoljcima HOS-a, njihovim roditeljima i prijateljima, ali i svim hrvatskim braniteljima", priopćio je UDHOS.

Poručili su da se na spomen ploči koja je bila postavljena u Jasenovcu, a kasnije izmještena u Spomen park Novska, nalaze imena časnih hrvatskih branitelja koji su poginuli braneći svoju zemlju, među njima i Marija Huisa, najmlađeg pripadnika HOS-a, koji je poginuo u dobi od 17 godina.

Milanović je 1991. imao 25 godina, a iako se zna predstavljati kao ulični fakin i fajter, nije se odazvao zovu domovine, nije obukao odoru ni čizme niti je išao braniti Hrvatsku, kaže UDHOS.

U Domovinskom ratu Hrvatsku je branilo 3000 pripadnika HOS-a i gotovo nije bilo ratišta na kojem nije bilo postrojbi HOS-a čiji se pripadnici "nisu borili za nikakvu fašističku tvorevinu već su branili Hrvatsku od jugovojske i četnika koju su nosili crvenu zvijezdu petokraku", tvrdi udruga.

"Gospodine predsjedniče, znate li da je samo u par mjeseci 1991. godine poginulo više od 700 pripadnika HOS-a koji su na rukavu nosili grb koji vi sada spominjete i koji se nalazi na spomeniku poginulima koji bi Vi sad 'bacili negdje'", stoji u priopćenju.

Milanović je nakon polaganja vijenca u Jasenovcu poručio, osvrćući se na HOS-ovu ploču na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni", da to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

"Predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod 'Za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.", rekao je Milanović.

  • +15
Zoran Milanović položio vijenac na romskom groblju u Uštici Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko