MEDICINSKI UDŽBENIK

Drago Prgomet predstavio svoju novu knjigu: 'Zadovoljstvo konačnim rezultatom je neprocjenjivo'

20.12.2018 u 09:40

Bionic
Reading

Najprije je iznenadio knjigom kakva se nije očekivala od jednog političara, dobro prihvaćenu zbirku ratnih pripovjetki 'Sakupljači gelera', a sada predstavlja drugu stručnu koju je napravio sa svojim suradnicima. Premda nije bilo jednostavno okupiti 52 autora i ujednačiti sve tekstove, prof. dr. sc. Drago Prgomet ne krije zadovoljstvo zbog prvog multidisciplinarnog sveučilišnog udžbenika. Za tportal je ispričao koliko dugo je nastajao, kako prevenirati nastanak tumora te o svojim planovima na političkoj sceni

Uz dugogodišnju liječničku karijeru Drago Prgomet, izgradio je i onu političku. Dolaskom Andreja Plenkovića vratio se u HDZ, na nakon posljednjih lokalnih izbora na neko vrijeme se distancirao od politike i posvetio pisanju udžbenika. Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, predstojnik Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata u KBC-u Rebro, knjige su strast i odmor za dušu. Iza njega je već nekoliko uradaka, a najnoviju, stručnu 'Tumori glave i vrata' je napisao sa suradnicima.

Tko je sve s vama kao urednikom, surađivao na knjizi?

Riječ je o multidisciplinarnom udžbeniku namjenjenom poslijediplomcima, studentima i specijalizantima različitih specijalizacija - otorinolaringologije, maksilofacijalne kirurgije, onkolozima, Neurokirurzima, dječjim onkolozima, radiolozima, specijalistima nuklearne medicine i drugima. Udžbenik donosi najnovija svjetska saznanja i kliničko iskustvo vrhunskih specijalista, ukupno je 52 autora iz svih sveučilišnih centara Hrvatske, 2 akademika, 34 sveučilišna nastavnika, 16 predstojnika klinika i 15 različitih specijalnosti o tumorima usne šupljine, grkljana, sinusa, melanom, štitnjače. Uključene su i dvije medicinske sestre u poglavljima o prehrani i palijativnoj skrbi, te profesorice logopedije koje su pisale dio o rehabilitaciji glasa nakon operacije na grkljanu. Riječ je o jedinstvenom udžbeniku ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i u trenutku kada se sve više udžbenika za naše studente preuzima iz drugih država i prevodi, naša je namjera u skoro vrijeme ga s hrvatskog prevesti na engleski.

Pri europskim dnu smo kada je riječ o preživljenima od malignih tumora. Što učiniti?

Prvo moramo izbaciti nezdrave navike poput duhana, alkohola koji su česti uzročnici tumora. Cijepiti se protiv onih uzročnika za koje je utvrđeno da izazivaju tumor, poput HPV-a. Pojačati svijest građana o potrebi redovitih kontrola i odazivanja na javno zdravstvene akcije čiji je cilj rano otkrivanje tumora. Potom formiranje centara izvrsnosti, jedinstvene onkološke baze podataka te obavezno multidisciplinarni pristup liječenju. I na koncu izrada i pridržavanje protokola temeljenih na novim medicinskim saznanjima i pozitivnom kliničkom iskustvu.

Vratimo se još malo na knjigu. Kako ste je i kad pisali s obzirom na obaveze poslovne i obiteljske?

To shvaćam kao dio svog liječničkog poziva i bez obzira na silno vrijeme i napor koje zahtijeva pisanje ovakvog udžbenika, zadovoljstvo konačnim rezultatom je neprocjenjivo.

Ovo je stručna knjiga no razmišljate li o nekoj druge tematike? Vaša 'Sakupljači gelera' je poprilično dobro prošla.

U planu je pokretanje medicinskog časopisa iz područja bolesti glave i vrata te pisanje udžbenika za studente. Ti projekti će biti gotovi za dvije godine kada naša ORL klinika na Rebru slavi 100 godina od osnivanja. Nemedicinske knjige su za sada na čekanju, postoji ideja i par skica za jednu ali o tome kad dođe vrijeme. Neće biti ratna.

Nema vas više toliko u politici, kakvi su vam planovi?

Točno, povukao sam se iz Sabora obzirom da uz saborske obveze ne možete dovoljno kvalitetno raditi svoj liječnički posao, a još k tome i ovakav veliki projekt poput udžbenika. Za sada je plan uz kliniku nastaviti angažman u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.