GDJE JE ANTONIJA BILIĆ?

Dragan Paravinja stigao u Hrvatsku

22.07.2011 u 20:53

Bionic
Reading

Nešto nakon 20 sati u Hrvatsku je preko graničnog prijelaza Strmica ušao Dragan Paravinja, osumnjičen za nestanak Antonije Bilić. Policija ga vozi u Šibenik gdje navodno neće biti ispitan do ponedjeljka

'Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisao je danas odluku o privremenom izručenju Dragana Paravinje Hrvatskoj', rekao je Nikola Sladojev, pomoćnik ministra Čolaka za međunarodnu pravnu pomoć.

Odluka o privremenom izručenju znači, objašnjava Sladojev, da se Hrvatska obvezuje da će, bude li potrebno, omogućiti Paravinjino pojavljivanje pred pravosudnim tijelima u BiH. To se može dogoditi ako se ukine presuda suda u Sokolcu kojom je Paravinja zbog pokušaja silovanja iz 2002. godine nepravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Ako ta presuda postane pravomoćna, države će se dogovoriti gdje će izdržavati tu, ali i kaznu kojom je u Srbiji osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog silovanja.

Privremeno je izručen Hrvatskoj da bi se rasvijetlile okolnosti nestanka Antonije Bilić

Ona je posljednji put viđena je 7. lipnja ujutro dok je na čikolskom mostu u Drnišu ulazila u kamion koji je vozio osuđeni silovatelj Dragan Paravinja. Premda je nakon uhićenja priznao da je djevojku zadavio i potom bacio u jezero na rijeci Krki, opsežna potraga nije dala rezultata. Hrvatski istražitelji Paravinju su ponovno ispitali, no nije otkrio nove detalje koje bi pomogli potrazi. U međuvremenu na sudu u Sokolcu počelo mu je suđenje za pokušaj silovanja otprije devet godina i tada Paravinja mijenja priču.

Kaže da nikoga nije ubio i poriče da je tijelo bacio u rijeku te optužuje istražitelje koji su ga ispitivali u Banjoj Luci da su prvotno priznanje iznudili batinama. Stotinjak policajaca pretraživalo je danas područje uz cestu od manastira Krupa do Golubica, od područja Berberova kuka do zaseoka Paravinje u Bilišanima te od Zelengrada do Kruševa. Pretraga terena je, kako smo izviješteni iz PU šibensko-kninske, završila oko 14 sati.