TRESLA SE BRDA...

SDP povlači ultimatum oko Agrokora, evo što još spremaju za vruću saborsku jesen

13.09.2017 u 15:17

Bionic
Reading

Iako je dojam da se glavna oporbena stranka SDP uglavnom bavi sama sobom i svojim unutarstranačkim problemima, SDP-ovci u pozadini ipak pripremaju svoja zakonska rješenja i prijedloge koje će prezentirati u jesenskom zasjedanju Sabora

Neke od svojih ideja SDP-ovci su najavili nakon jučerašnje sjednice stranačkog Predsjedništva. Prvo im je u fokusu saborsko aktualno prijepodne, koje je na rasporedu ovaj petak. SDP će premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima postaviti devet pitanja, a kako doznajemo, ticat će se aktualnih tema - od vanjskih poslova, preko obrazovanja i Agrokora, do Ine.

S početkom saborskog zasjedanja SDP-ovi zastupnici tražit će i nekoliko tematskih sjednica saborskih odbora. Zbog događanja na HRT-u i ukidanja emisije 'Hrvatska uživo' tražit će se sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. To je jučer najavio i šef SDP-a Davor Bernardić, zabrinut zbog 'gaženja prava novinara i gušenja novinarskih sloboda u toj medijskoj kući'. U SDP-u su uvjereni da su događanja na HRT-u posljedica smjene Nadzornog odbora, o čemu je pisao tportal.

Uz to, SDP će tražiti izvanrednu sjednicu saborskog Odbora za vanjsku politiku zbog loših odnosa sa susjedima. 'Hrvatska javnost ima pravo znati zašto sa svim susjedima u zadnjih godinu dana, otkad nam diplomati vode zemlju, imamo problema', rekao je jučer Bernardić.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

SDP odustao od ultimatuma: Više ne uvjetuju ustavne suce za istražno povjerenstvo za Agrokor

Osim aktivnosti po odborima, SDP-ovci rade na nekoliko zakonskih prijedloga, no neki se već duže vrijeme 'kisele' na saborskom dnevnom redu. Među njima je i prijedlog Zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu, kojim SDP želi omogućiti uvođenje certifikacija za zdravstvene ustanove, trgovačka društva i privatne zdravstvene radnike. 

Uz to, na raspravu još uvijek nije došao prijedlog Zakona o suzbijanju uporabe droga, kojim bi se omogućio uzgoj medicinskog kanabisa u Hrvatskoj te regulirao uzgoj industrijske konoplje.

Raspravu čekaju i dopune Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, ali i prijedlog zakona kojim bi se potvrdila Istanbulska konvencija. Na dnevnom redu su i dvije SDP-ove interpelacije - ona o Ini te ona o pozdravu 'za dom spremni', na koju Vlada još uvijek nije poslala očitovanje.

Glasanje pak čeka SDP-ov prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor. Podsjetimo, o tome se raspravljalo u Saboru uoči ljetne stanke, no u HDZ-u nisu bili skloni podržati osnivanje takvog tijela. Tada je SDP zaprijetio da neće glasati o ustavnim sucima ako povjerenstvo ne bude osnovano. Kako doznajemo, u SDP-u su odlučili odustati od tog ultimatuma i pristat će na glasanje o sucima. 'Međutim i dalje inzistiramo na osnivanju istražnog povjerenstva', kaže nam jedan od naših sugovornika.

PDV, obrazovanje i HRT u novim zakonskim prijedlozima

U stranci rade i na novim zakonskim prijedlozima. Stranačka radna skupina brusi detalje i priprema izmjene Zakona o PDV-u, kojim bi se smanjio PDV na određene poljoprivredne proizvode. Iako je u javnosti ta ideja zapažena jer je šef stranke Bernardić prvotno predložio smanjivanje PDV-a na domaće poljoprivredne proizvode, zbog čega je kritiziran u javnosti, radi se o staroj SDP-ovoj ideji iz 2015. godine. Kao što je tportal već pisao, tada su u SDP-u razmišljali o uvođenju međustope od 13 posto na neke proizvode.

'Radili smo projekcije na način da stimuliramo domaću proizvodnju, ali tada pokrivate i dio uvoza. Ono o čemu razmišljamo je to da se PDV smanji na svježu ribu (bilo da je riječ o riječnoj, bilo morskoj), a od namirnica na kupus, blitvu, krumpir i dio voća: jagode, mandarine i jabuke. Drugim riječima, na sve ono što se proizvodi u Hrvatskoj. Istina, na taj način se daje poticaj i za uvoz, ali ciljamo na to da pomognemo domaćoj proizvodnji. Tu mislimo i na proizvodnju jaja i meda, odnosno sve ono što ne trpi velike transportne troškove iz inozemstva te ono što se proizvodi u Hrvatskoj, što proizvode mali OPG-ovi. To je ono što je realno. Računali smo da se PDV može spustiti za 10 do 15 artikala i to na međustopu od 13 posto', objašnjavao je prije dvije godine Boris Lalovac.

Na koje će se točno proizvode odlučiti i kolika bi mogla biti međustopa, u SDP-u još ne otkrivaju.

Za aktualno pitanje obrazovanja bit će zadužena Sabina Glasovac te ona priprema izmjene Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Prijedlog je, kaže Glasovac za tportal, još uvijek u početnoj fazi. 'S obzirom na to da Vlada nema namjeru uputiti izmjene tog zakona u Sabor, u SDP-u smo se odlučili sami ih uputiti. Naš prijedlog ide u smjeru da se isprave nelogičnosti i da se osiguraju preduvjeti za to da se iduću jesen može krenuti s kurikularnom reformom', kaže Glasovac.

SDP-ov Gordan Maras dobio je pak u zadatak napraviti izmjene Zakona o HRT-u. Maras je već najavio da će kroz izmjene zakona tražiti da se pristojba smanji za 50 posto te da jednom godišnje HRT mora dobiti prolaznu ocjenu svojih gledatelja.

Predsjedništvo SDP-a: Očekivala se burna sjednica, no sve je prošlo mirno

Glavna tema jučerašnjeg Predsjedništva bila je kredit Erste banke težak 800 tisuća eura, za koji je SDP, kako je tportal već pisao, založio dvije nekretnine. Zbog davanja u zalog nekretnina poslovni direktor Nikša Vukas dobio je opomenu jer o tome, protivno Statutu, nije izvijestio Predsjedništvo.

Kako doznajemo, u raspravi, koja je trajala više od sat vremena, vadili su se i papiri iz vremena Milanovićeve vlade, kada je poslovni direktor bio Dinko Suton, a na to je, kažu nam neki iz Predsjedništva, burno reagirao i Mihael Zmajlović. Rezultat cijele rasprave bila je najblaža sankcija za aktualnog poslovnog direktora, unatoč tome što su neki uoči sjednice postavljali i pitanje odgovornosti glavnog tajnika Zvane Brumnića i šefa SDP-a Davora Bernardića. 

Što se pak tiče sporne čestitke Velimiru Bujancu, Bernardić je, doznajemo, pojasnio kako mu je čestitao usputno, nakon što ga je Bujanec zvao u emisiju, što je šef SDP-a odbio.

Iako u saborskim klupama sjede i oni koji otvoreno kritiziraju Bernardića i vodstvo stranke, na jučerašnjoj sjednici Kluba zastupnika, koja je održana nakon Predsjedništva, nitko nije spomenuo teme kredita i čestitke Bujancu.