službeni podaci

Doznali smo koliko točno ima udomiteljskih obitelji u Hrvatskoj

28.11.2018 u 18:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je 2151 dijete smješteno u 1427 udomiteljskih obitelji. Najnoviji su to službeni podaci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje su na upit dostavili tportalu uoči izglasavanja novog Zakona o udomiteljstvu

'Pravo na život u obitelji jedno je od temeljnih prava djeteta propisano Konvencijom o pravima djece, što ponajprije znači osigurati podršku biološkim obiteljima u svrhu jačanja njihovih roditeljskih kompetencija kako ne bi došlo do izdvajanja djece iz obitelji. Nažalost, unatoč svim uloženim naporima, ponekad je ipak potrebno izdvojiti djecu iz biološke obitelji', odgovorili su tportalu iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Smještajem djece u udomiteljske obitelji osigurava im se pravo na život u obitelji, dodaju, u kojoj će se osjećati sigurno i zaštićeno te u kojoj će razvijati sve svoje potencijale. U Hrvatskoj je na dan 27. studenoga 2151 dijete smješteno u 1481 udomiteljsku obitelj zbog pozitivnog utjecaja na kognitivni, socio-emocionalni, fizički i jezični razvoj.

Vrijeme smještaja u ustanovama skraćuje se na najmanju moguću mjeru, napominju u odgovoru za tportal.

Iz Ministarstva za demografiju napominju kako dodatna 1481 udomiteljska obitelj pruža uslugu smještaja i svakodnevne skrbi za odrasle korisnike, iz čega proizlazi da u Hrvatskoj ima ukupno 2908 udomiteljskih obitelji.

Prema godišnjim statističkim podacima Ministarstva za 2016. godinu, u Republici Hrvatskoj bilo je ukupno 3049 obitelji (1492 obitelji za djecu, 1557 za odrasle osobe), a u 2017. godini bilo je sveukupno 3024 udomiteljske obitelji, što ukazuje na blag pad u tom razdoblju, dok je na dan 27. studenoga 2018. godine bilo 2908 udomiteljskih obitelji, što pokazuje nastavak pada broja, a očekivano je s obzirom na pad broja stanovnika u Hrvatskoj.

  • +5
Akcije ministrice Nade Murganić Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

S ciljem povećanja broja udomiteljskih obitelji pristupilo se izradi novog Zakona o udomiteljstvu kojim će, između ostalog, biti omogućeno obavljanje udomiteljstva kao zanimanja, a u suradnji s Uredom UNICEF-a Hrvatska Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provodi i kampanju 'Svako dijete treba obitelj' s ciljem podizanja svijesti o tome u javnosti.