NOBELOVCI IZ DEN HAAGA

Doznajte sve o organizaciji koja istražuje je li u Siriji korišteno kemijsko oružje

16.04.2018 u 10:14

Bionic
Reading

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) raspravljat će tijekom ponedjeljka o navodnoj upotrebi kemijskog oružja u Siriji, usporedno s istragom što ju je proteklog vikenda započela ta organizacija, a koju je UN ovlastio da utvrdi je li u sirijskom gradu Dumi bilo upotrebe kemijskog oružja, ali ne i da izvijesti tko je za to kriv. Donosimo prikaz organizacije čije je sjedište u Den Haagu i koja je za svoju djelatnost 2013. dobila Nobelovu nagradu za mir

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) izvršno je tijelo međunarodne Konvencije o kemijskom oružju, točnije Konvencije o zabrani razvijanja, proizvodnje i gomilanja bakteriološkog (biološkog) i oružja otrovnog djelovanja te o njihovu uništenju. Ima mandat postići ciljeve i namjeru Konvencije, osigurati izvršavanje njezinih odredbi te kontrolirati poštivanje odredbi Konvencije na međunarodnoj razini.

OPCW je počeo s radom 1997. sa zadaćom da osigura učinkovitu provedbu Konvencije o kemijskom oružju koja je stupila na snagu iste godine, a potpisalo ju je 189 država. Nadzire uništavanje zaliha kemijskog oružja i status svih kemikalija koje bi se mogle zloupotrijebiti za proizvodnju kemijskog oružja, a uz to promiče međunarodnu suradnju te razmjenu znanstvenih i tehničkih informacija u području kemijske industrije.

Sve zemlje članice dužne su u Godišnjoj deklaraciji navesti sva civilna postrojenja koja bi u određenim uvjetima mogla proizvoditi kemijsko oružje, a OPCW samostalno provodi inspekcije tih postrojenja. Ako se država članica ne pridržava odrednica te time ugrožava mir i sigurnost, OPCW može prijaviti slučaj Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN-a, u skladu s potpisanim sporazumom između OPCW-a i UN-a.

Valja napomenuti kako su se pristupanjem Konvenciji o kemijskom oružju države potpisnice obavezale da neće proizvoditi i koristiti kemijsko oružje, niti ga prodavati drugima, te će ga uništiti ako ga već posjeduju.

  • +4
Sirijski grad Duma nakon što su ga zauzele državne snage Izvor: Profimedia / Autor: avalon.red

CWC je jedan od tri najvažnija međunarodna ugovora iz područja kontrole oružja za masovno uništenje, razoružanje i neširenja oružja za masovno uništenje. Druga dva su Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) te Konvencija o zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja zaliha bakteriološkog (biološkog) i toksičnog oružja te o njihovu uništenju (BTWC).

Hrvatska je pristupila Konvenciji o kemijskom oružju u travnju 1995., a odlukom Vlade RH iz 1997. osnovano je Nacionalno povjerenstvo kao središnje međuresorno tijelo za praćenje provedbe CWC-a te kontakte s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja sa sjedištem u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Organizacija je 2013. dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svojih nastojanja u eliminiranju kemijskog naoružanja. Ženevskom konvencijom iz 1925. godine zabranjena je uporaba, a konvencijama iz 1992. i 1993. godine proizvodnja i skladištenje takvog oružja.

  • +6
Kemijsko oružje u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Od tada je OPCW inspekcijama, uništavanjem i na druge načine radio na implementaciji te konvencije koju je do danas potpisalo 189 država.

Odbor za dodjelu prestižne Nobelove nagrade za mir istaknuo je kako su konvencije i rad OPCW-a doveli do toga da se korištenje kemijskog oružja smatra tabuom pod međunarodnim pravom, uz dodatak kako neke države još uvijek nisu članice OPCW-a, a neke, poput Sjedinjenih Država i Rusije, nisu poštovale rok koji je bio u travnju 2012. godine, do kada su trebale uništiti svoje kemijsko oružje.