PAO LJUBITELJ CASTRA

Doživotni zatvor kubanskom špijunu iz State Departmenta

17.07.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Umirovljeni analitičar State Departmenta Kendall Myers osuđen je u petak na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Kubu, koje je trajalo gotovo tri desetljeća

Njegova supruga i partner u špijuniranju Gwendolyn, osuđena je na šest i pol godina zatvora. Kendall Myers (73) se u studenome 2009. izjasnio krivim za špijunažu i prisluškivanje.

Gwendolyn Steingraber Myers (72) priznala je krivnju za zavjeru da prikuplja i prenosi informacije o nacionalnoj obrani.

Kao dio kazne, par je također pristao isplatiti vladi više od 1,7 milijuna dolara odštete u novcu i drugoj imovini, što je procijenjena plaća Kendalla Myersa tijekom godina rada za američku vladu i tajno špijunirao za Kubu, izvijestile su američke TV postaje.

Myersi se nisu morali odreći 12-metarske jedrilice, s kojom su ranije planirali otploviti u mirovinu na Kubu.

'Ako netko prezire američku vladu u tolikoj mjeri kao što to izgleda da je kod vas slučaj, onda možete spakirati svoje torbe i otići', rekao je okružni sudac Reggie Walton, izričući presude.

Dvojac je uhićen u lipnju 2009., nakon više sastanaka s prikrivenim agentom FBI-ja, kojem su priznali svoje aktivnosti u ime Kube. Ti su sastanci snimljeni na video i audio zapisima.

Sudski dokumenti opisuju da je špijunski bračni par bio motiviran divljenjem prema Fidelu Castru i kubanskoj revoluciji. Oni su koristili šifrirana imena - Kendall Myers bio je poznat kao agent 202, a Gwendolyn Myers kao agent 123 i agent E-634.

Koristili su se kratkovalnim predajnikom iz svoje kuće u Washingtonu za komunikaciju sa svojim kubanskim voditeljima. Par je također priznao da se sastajao s kubanskim agentima na izletima u inozemstvo na raznim mjestima, uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Meksiko, Brazil, Ekvador i Argentinu.

Kendall Myers radio je u Institutu za diplomatsku službu State Departmenta, a kasnije u Odjelu za obavještajni rad i istraživanja. Sigurnosnu propusnicu za 'strogo povjerljive' materijale imao je od 1985.

Prema sudskim dokumentima, Myers je rekao prikrivenom agentu FBI-on da je obično podatke State Departmenta pamtio ili bilježio, a povremeno je nosio povjerljive dokumente kući. Gwendolyn Myers je rekla da je ona obrađivala informacije koje su slane njihovim kubanskim kontaktima.