skandal u Downing Streetu

Dowden: Johnson se mora suočiti sa zabavama u lockdownu

16.01.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Jedan od čelnika britanske Konzervativne stranke otklonio je u nedjelju zahtjeve za ostavkom premijera Borisa Johnsona, ali je istaknuo da se Johnson treba suočiti s kulturom unutar vlade koja je dovela do zabava u premijerovoj rezidenciji za vrijeme lockdowna zbog covida-19

Johnson se ispričao zbog sudjelovanja na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu u svibnju 2020.

Johnson je zvao osoblje da donese svoj alkohol, u vrijeme kada je po strogim pravilima bilo zabranjeno gotovo bilo kakvo druženje.

Zbog kritike javnosti da vlada nije poštivala vlastita pravila u pandemiji, pokrenuta je interna istraga o toj zabavi i nekolicini drugih, uključujući dvije zabave uoči sprovoda princa Philipa.

"Moramo saznati činjenice, a onda premijer mora učinkovito odgovoriti i pozabaviti se (takvom) kulturom u Downing Streetu", rekao je glavni tajnik Konzervativne stranke Oliver Dowden za Sky News u nedjelju.

Zbog otkrivenog skandala mnogi, uključujući i neke torijevce, pozivaju na Johnsonovu ostavku.

Po anktema je, nakon skandala, opozicijska Laburistička stranka prestigla konzervativce.

Dowden inzistira na tome da Johnson treba ostati premijer i brani njegovo upravljanje pandemijom.

Sunday Express objavio je, pozivajući se na izvor iz vlade, da će Johnson uskoro ukinuti sve postojeće restrikcije, uključujući obvezno nošenje maski u zatvorenom te preporuku za rad od kuće.

Upitan o tome, Dowden je odgovorio: "Jako sam optimističan, ali naravno da ćemo pričekati podatke prije donošenja konačne odluke".

Broj dnevno zaraženih pada nakon velikog porasta uzrokovanog zaraznijom, ali manje smrtonosnom omikron varijantom koronavirusa.

U Velikoj Britaniji zabilježeno je gotovo 82 tisuće novih slučajeva u subotu, što je gotovo dvostruko manje od vrhunca početkom siječnja.