INTERNI POSTUPAK STATE DEPARTMENTA

Dovršena istraga korištenja privatnih emailova Hillary Clinton

21.10.2019 u 20:26

Bionic
Reading

Američki State Department okončao je ovog vikenda internu istragu oko korištenja adrese privatne elektroničke pošte bivše američke državne tajnice Hillary Clinton, utvrdivši pritom prijestupe ukupno 38 osoba koje bi se mogle suočiti s disciplinskim postupcima

Istragom pokrenutom prije više od tri godine utvrđeno je da je 38 osoba odgovorno za ukupno 91 slučaj slanja povjerljivih podataka iz osobnog imenika Hillary Clinton.

Svih 38 osoba su zaposlenici State Departmenta, no njihovi identiteti nisu objavljeni, dok agencije ističu kako će prekršaji biti evidentirani u njihovim dosjeima te bi one mogle disciplinski odgovarati iako još nije poznato na koji način.

Istražitelji ističu da, unatoč tome što su u izvješću utvrđene nepravilnosti, nisu pronađeni dokazi da se radilo o namjernom pogrešnom korištenju povjerljivih informacija. Uz to, navedeno je kako je upotreba privatnog maila bivše državne tajnice utjecala na ugrožavanje tajnosti podataka.

Istragom je bilo obuhvaćeno više od 33.000 elektroničkih poruka Hillary Clinton nakon što su informacije iz njezine privatne prepiske počele curiti u javnost. Istražitelji su objavili da su utvrdili ukupno 588 prekršaja u vezi s povjerljivim informacijama, a to nije bilo moguće utvrditi u 497 sumnjivih slučajeva.

U izvješću je zaključeno da korištenje privatne elektroničke pošte za obavljanje službenih poslova povećava stupanj rizika kompromitacije jer privatni sustav nije moguće nadzirati, a nije moguće kontrolirati ni upade u mrežu na razini zaštite State Departmenta.

Istraga elektroničke pošte Hillary Clinton započela je 2016. godine, nakon što su u javnost procurile 22 poruke s njezina privatnog maila i servera označenih strogom tajnom. Clinton se tada, podsjetimo, kandidirala u predsjedničkoj utrci u kojoj joj je protivnik bio aktualni predsjednik SAD-a Donald Trump.

  • +19
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: Tasos Katopodis / POOL

Američko ministarstvo pravosuđa tada je objavilo kako istražitelji FBI-ja nisu pronašli dokaz da je server hakiran, a neimenovani forenzičar poručio je kako je uvjeren da se nije dogodio nikakav upad u privatnu poštu predsjedničke kandidatkinje.

James Comey, tadašnji ravnatelj FBI-ja, ustvrdio je da je Clinton bila izuzetno nepažljiva jer je koristila privatnu komunikaciju i server za obavljanje službenih državnih poslova, poručivši da će se FBI suzdržati od pokretanja postupka.

Chuck Grassley, republikanac iz savezne države Iowe, započeo je tu istragu 2017. godine, dok je bio na funkciji predsjednika senatskog odbora za pravosuđe. Pritom je poprilično kritizirao odnos državne tajnice prema povjerljivim informacijama te se zalagao za to da ona bude administrativno kažnjena.