KRUMPIRIJADA

'Dosta je Crna Gora hranila Srbiju'

29.09.2009 u 10:19

Bionic
Reading

Odnosi Srbije i Crne Gore ponovno su na kritičnoj točki, a ovoga puta dva bratska naroda posvađala su se zbog - krumpira! Naime, nakon što je Srbija uništila cijeli kontingent uvoznog krumpira iz Crne Gore u kojem je otkriven kancerogeni metal kadmij, uslijedio je svojevrsni diplomatski rat crnogorskog ministra poljoprivrede Milutina Simovića i srpskog veleposlanika u Podgorici Zorana Lutovca, u kojem je crnogorska strana posegnula i za povijesnim paralelama

Cijeli slučaj se zahuktao u nedjelju, kad je Simović žestoko reagirao na odluku srpskih vlasti da unište krumpir iz Crne Gore u kojem je pronađen kadmij. Crnogorski ministar poljoprivrede je na Krumpirijadi u Nikšiću optužio Srbiju da 'pokušava dokazati da crnogorske državne institucije nemaju snage kontrolirati svoje granice i nemaju nadležne institucije koje mogu upravljati rizikom u sistemu sigurnosti hrane', tvrdeći da je to matrica za koju se može povući povijesna paralela.

Povijest krumpira u Crnoj Gori

U dijelu govora na Krumpirijadi crnogorski ministar poljoprivrede Milutin Simović je otkrio i kako je krumpir stigao u Crnu Goru. 'Povijesni zapisi kažu da je sveti Petar Cetinjski prije oko dva stoljeća donio dvije kašete krtole iz Trsta, mada je Crnogorcima govorio da je krtola iz Rusije jer je želio da se ta kultura što prije prihvati i raširi po Crnoj Gori. Druga mudrost Petra Cetinjskog bila je u tome što je kazao da se te dvije kašete krtole zasade u vrtu Cetinjskog manastira, a treća što je postavio stražare da čuvaju krtolu, ali im je kazao da, ako neko dođe navečer uzeti koju krtolu, neka se naprave da ga nisu vidjeli', ispričao je Simović, a prenosi Alo.

Simović se čak pozvao na povijesne zapise iz 1918. godine u kojima navodno stoji da je u Crnoj Gori tada bilo zabranjeno proizvoditi životne namirnice.

'Htjela se Crna Gora učiniti ovisnom u odnosu na ono što je važan element svake države, a to je imati vlastitu proizvodnju hrane. Ni to nije uspjelo. E sada kada je Crna Gora već naveliko krenula vrednovati svoje prirodne resurse, osvajati mnoge proizvodnje, želi se dokazati da ono što se ovdje proizvede i ono sa čime se konkurira i na domaćem i na regionalnom tržištu ima određenih elemenata koji su u suprotnosti sa standardima sigurnosti hrane. Ni to nas neće pokolebati', poručio je Simović.

Na to se oglasio i srpski veleposlanik u Podgorici Zoran Lutovac, koji je poručio Simoviću da bi, umjesto iznošenja političkih insinuacija na račun Srbije, trebao odgovoriti otkud višak kadmija u krumpiru i kako se takav proizvod našao u prometu. 'Priča o krumpiru s viškom kadmija nije pokrenuta s namjerom da se naruši imidž poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori, kako je to rekao ministar Simović, već je njezin cilj da se kontaminirani krumpir ne stavlja u promet jer to nije u skladu s propisima', rekao je Lutovac.

Veleposlanik je ocijenio da je Simović na nikšićkoj Krumpirijadi držao lekciju iz povijesti i domoljublja umjesto da odgovori na jednostavno pitanje koje se u javnosti postavlja - otkud višak kadmija u krumpiru i kako se takav proizvod našao u prometu. 'Crna Gora ima divan krumpir i zbog toga se on i uvozi u Srbiju, a priče o zavjeri i patriotizmu na Krumpirijadi bile bi sjajan predložak za nekog novog Nušića', kazao je Lutovac. On je ocijenio da je ministar Simović iznio niz insinuacija i aluzija na račun Srbije i zapitao što je zapravo Srbija trebala napraviti u toj situaciji.

Komentirajući najnoviji spor između Beograda i Podgorice, pjesnik Matija Bećković ocjenjuje u šali da je došlo krajnje vrijeme da Crna Gora prestane hraniti Srbiju. 'Što ste nas hranili, hranili ste. Sada ćemo morati pokušati sami', rekao je Bećković za Alo.