nakon 'frontalnog udara'

Došli smo u posjed tajnog sindikalnog dokumenta; evo gdje će se i kad štrajkati idući tjedan

11.10.2019 u 10:48

Bionic
Reading

Nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama. Nakon jučerašnjeg 'frontalnog udara' u petak se štrajk održava u četiri županije, a sljedećeg tjedna izredat će se sve ostale. Iako ne žele otkrivati kada će koji dijelovi Hrvatske biti u štrajku, tportal je dobio u posjed dokument, označen kao sindikalna tajna, s rasporedom cirkularnog štrajka

Nakon jučerašnjeg frontalnog udara, kako ga je nazvao predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, danas je krenuo cirkularni štrajk.

Prve na redu su Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska te Varaždinska županija. U školama na tim područjima danas nema nastave.

Sindikati na jučerašnjoj konferenciji za novinare nisu željeli otkriti daljnji raspored cirkularnog štrajka. Što će biti u ponedjeljak, otkrit će u petak u podne.

No tportal je došao u posjed dokumenta datiranog na 2. listopada s rasporedom cirkularnog štrajka poslanog sindikalnim povjerenicima.

Prema tom rasporedu, u petak su na redu već spomenute županije. U ponedjeljak bi se prema ovom rasporedu štrajkalo u školama u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U utorak se štrajka u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Istarska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Osječko-baranjska županija trebale bi štrajkati u srijedu.

Štrajk bi se u Vukovarsko-srijemskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji trebao odvijati u četvrtak, na kraju je Zagreb, u kojem se cirkularni štrajk očekuje u petak.

Iako je riječ o autentičnom dokumentu ovjerenom pečatom i potpisom, u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama nisu nam željeli potvrditi jesu li u međuvremenu mijenjali raspored.

U Sindikatu hrvatskih učitelja neugodno su iznenađeni činjenicom da je netko od sindikalnih povjerenika pustio u javnost tajni dopis.

  • +10
Konferencija sindikalista o štrajku u školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ostavljaju pritom mogućnost da se ovaj raspored u međuvremenu izmijeni.

Podsjetimo, 85 posto zaposlenih u srednjim te 89 posto zaposlenih u osnovnim školama odazvalo se štrajku u četvrtak. Koliki je odziv prvog dana cirkularnog štrajka, čelnici sindikata trebali bi otkriti na konferenciji za medije u podne.