NEPROSPAVANE NOĆI

Doris Pack pozvala građane BiH na ulice

22.10.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack izjavila je da je vrlo tužna zbog neprihvaćanja ponude koju je međunarodna zajednica predstavila političarima BiH u Butmiru

STRASBOURG - Pack je u Strasbourgu izjavila da nema dojam da su političari u BiH zainteresirani pomoći svojoj zemlji da postane demokratska i potpuno funkcionalna država. Pack je izrazila i svoje razočarenje civilnim društvom u BiH, koje bi, prema njenom mišljenju, trebalo pokazati više interesa i izvršiti pritisak na svoje političke predstavnike.

'Da sam ja u poziciji bosanskih Hrvata, Srba ili Bošnjaka, ja bih izašla na ulicu! Tražila bih od drugih da krenu sa mnom i tako objasne političarima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci da moraju raditi u interesu i za budućnost građana. Ovako se političari mogu i dalje osjećati moćno i nastaviti sa svojim zapaljivim govorima', izjavila je Pack za Deutsche Welle.

Nakon završetka druge runde razgovora u Butmiru, Doris Pack ocjenjuje da su pozicije u BiH i dalje takve da nema približavanja, kompromisa i pomirenja.

'Ako nema kompromisa u BiH, neće biti ni države. Ako BiH želi ući u EU, ona može ući samo kao država BiH, a ne pojedinačno, po entitetima.'

Iako smatra da je teško naći izlaz iz trenutne situacije u BiH, Doris Pack kaže da je zadovoljna činjenicom da međunarodna zajednica i dalje želi nastaviti razgovore, ponuditi pomoć i neku vrstu platforme.

'Mi smo zainteresirani za dobrobit naroda u BiH i izgleda da smo mi jedini zainteresirani za to. Nisam primijetila da većina političara u BiH ne spava noću poput mene, kada razmišljam o BiH.'

Ocjenjujući što bi to još EU mogla učiniti da bi došlo do dogovora među političarima u BiH, Doris Pack je istakla činjenicu da je upravo EU ta koja financira mnogo stvari u BiH. Ona smatra da bi se možda mogla naći i neka kaznena mjera za ono što se trenutno događa, no misli da bi takvim mjerama više bio pogođen narod koji ne bi trebao patiti zbog političara.