PREGOVORI U BIH

Doris Pack: Dodiku nije zabranjeno iznositi stavove

29.11.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack rekla je da je na sastanku sa šestoricom lidera političkih stranaka u BiH stekla dojam da su se sporazumjeli o osnovnim pitanjima i da će već ovog tjedna doći do dogovora o Vijeću ministara BiH

Pack je istaknula da je u talijanskom ljetovalištu Cadenabbia na jezeru Como razgovarala pojedinačno s liderima stranaka SDP, SDA, SNSD, SDS i dva HDZ-a, Zlatkom Lagumdžijom, Sulejmanom Tihićem, Miloradom Dodikom, Mladenom Bosićem, Draganom Čovićem i Božom Ljubićem.

'Za mene je ovo bilo uspješno nastojanje da se približe stavovi', izjavila je Pack.

Upitana što je sa zahtjevom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da se u Ustav BiH ugradi mehanizam o mirnom razdruživanju, Pack je rekla da je on 'jednostavno crtao scenarije na ploči'.

'Govorio je da bi nešto moglo ovako, a nešto onako... Ali nitko nije odgovorio na to. Tu se nema što kazati. Jednostavno, ne treba u ovom slučaju izazivati stanje straha. Ovaj put, recimo, on nije tražio referendum, kao ranije. Nije mu zabranjeno iznositi svoje stavove, ali drugo je pitanje može li ih provesti', izjavila je Pack, prenosi agencija Beta.

Predstavnici šest političkih stranaka su u protekla tri dana boravili u Italiji, gdje su s međunarodnim dužnosnicima održali konferenciju na temu 'Je li Ustav BiH kompatibilan s EU?'. U BiH ni 14 mjeseci nakon izbora još uvijek nema dogovora o Vijeću ministara, kako se naziva tamošnja vlada.