SLUČAJ LORA

DORH sumnja u 'nove dokumente'

11.01.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Slijedom objavljenih tekstova o namjernom zataškavanju ratnih zločina u Lori u kojima se autori pozivaju na novu dokumentaciju, Državno odvjetništvo priopćilo je danas da su 'nove dokumente' sastavile osobe kako bi pred Haškim sudom otklonile mogućnost kaznenog progona i da su zatraženi izvidi od Vojne policije kako bi se utvrdila odgovornost tih osoba.

Državno odvjetništvo navodi da raspolaže podacima i dokazima da su navodno novi dokumenti, odnosno izvješća nastali 1997. na području Šibenika i da ih je anonimni pošiljatelj 1999. dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku s očitom namjerom da se prikažu kao autentični.

Dokumente su, kažu u DORH-u, sastavile osobe kako bi time sa sebe otklonile odgovornost za moguća kaznena djela za koja su ih mogli teretiti istražitelji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Državno odvjetništvo navodi da je od Vojne policije zatražilo provođenje izvida kako bi se utvrdila odgovornost tih osoba pri sastavljanju 'nove dokumentacije', odnosno izvješća.