KRIMINAL U VELIKOM TRGOVAČKOM DRUŠTVU

DORH: Radimo na SOA-inoj prijavi

15.06.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo (DORH) je po primitku izvješća SOA-e navedeno izvješće u kojem se govori o malverzacijama u neimenovanoj tvrtci kojoj udjele ima u država, dostavilo nadležnom državnom odvjetništvu koje je odmah zatražilo od nadležne policijske uprave provođenje kriminalističkog istraživanja. Navedeno postupanje je u tijeku, kažu u DORH-u. Nisu otkrili o kojoj se tvrtci radi.

Podsjetimo, u javnom izvješću objavljenom u nedjelju Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodi kako je prikupila podatke koji pokazuju da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva u kojemu je država značajni suvlasnik odgovorne osobe tog društva zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva te tako postali njegovi značajni dioničari.

To su provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva za svoj interes. Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba.

Nadalje, financijsku korist stečenu takvim nelegalnim postupanjem koristili su za daljnju kupovinu dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu, odnosno prikrivanje takvog suspektnog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva.