ĐAKIĆ ODBORU ZA VETERANE

'DORH nije sveta krava, zakoni se moraju poštovati'

05.10.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Saborski odbor za ratne veterane jednoglasno je podržao prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije iako su svi zaključili da se davno trebalo nešto konkretnije poduzeti

'Optužnice je odmah trebalo vratiti natrag i suočiti Srbiju s činjenicom da ne mogu oni nama pisati optužnice jer je krajnje neozbiljno miješanje u autonomnost hrvatskih državnih i pravnih tijela. Ovim zakonom riješit ćemo samo jednu stigmu, ali nećemo riješiti mogućnost uhićenja naših branitelja u drugim zemljama.

Postavlja se pitanje koliko je Interpolovih tjeralica raspisano za našim braniteljima i što je naše Ministarstvo pravosuđa poduzelo da ih poništi. Zanima me i koliko je Hrvatska izdala crvenih optužnica, a koliko su ih Srbi odbili. To su činjenice koje su nepoznate hrvatskim braniteljima – ustvrdio je potpredsjednik odbora Josip Đakić te dodao da se Veljku Mariću nikako ne može suditi na srpskom sudu za djela učinjena na hrvatskom teritoriju i protiv građana Republike Hrvatske.

– Ni DORH nije sveta krava, Sabor donosi zakone koje i oni se moraju poštovati, a imali smo prilike vidjeti da to nije baš tako, kad je riječ o širenju tajnih informacija, ali i po tome da javnost, a ni branitelji uopće ne znaju detalje svih sporazuma sa Srbijom – primijetio je Đakić.

– Jasno je da je sve što su srbijanska pravosudna tijela napravila suprotno međunarodnom pravu pa je stoga jasno da su njihove odluke ništetne – dodao je Đakić te zaključio kako je apsurd da agresori sude braniteljima. Mladi Jastreb Branko Borković rekao je da on i ostali branitelji na ove optužnice upozoravaju već 19 godina, koliko se zna za njih, pa mu nije jasno što se do sada čekalo.

– Osjećam se osobno odgovornim kao borac iz Vukovara i šokantno je da DORH nije reagirao na sva dosadašnja upozorenja. Smatram se direktno optuženim i ne želim da me netko štiti jer nisam ništa napravio – poručio je Borković te dodao da mu sve ovo izgleda kao da se borimo protiv zakona donesenih u doba nacističke Njemačke.

Petar Mlinarić primijetio je da još jednom dopuštamo da Srbija vrši agresiju na Hrvatsku i na njene branitelje, a s njime se složio i Davor Huška koji je rekao da je agresija ista kao za vrijeme za rata, ali ovaj put bez pušaka.

– Moramo braniteljima pokazati da su sigurni, da se mogu kretati kuda i kada hoće – rekao je Huška. Mato Bilonjić smatra da svako individualno treba odgovarati za ono što je učinio i da za to nije potreban nikakav zakon.

Načelnica sektora za međunarodno-pravnu suradnju Ministarstva pravosuđa Maja Rakić na upit predsjednika odbora Ante Kotromanovića zašto je optužnica uopće slana u Osijek odgovorila je da je ministarstvu bilo važno da su svi obaviješteni o optužnicama kako ih ne bi iznenadile.

– Općinski sud u Osijeku mogao je to odbaciti, ali to nije učinio. Sada ne postoji jednostavno rješenje da pobijemo sve optužnice, najvažnije nam je detaljnije razgovarati s pravosudnim tijelima u Srbiji. Dodatni je problem što nismo ni upoznati s cijelim procesom u Srbiji, niti s detaljima optužnica, ne znamo dokle je sve došlo i ne možemo puno poduzeti bez svih tih informacija – objasnila je Rakić te dodala da ne zna spremaju li se nove optužnice.

Državni tajnik Zoran Pičuljan dodao je da je zakon dobra pravna podloga za drugačiju i snažniju pravnu aktivnost svih državnih tijela te da nam treba snažna pravna argumentacija za razrješenje ove situacije.