može odahnuti

DORH napokon dao odgovor je li Milijan Brkić probijao istragu elitne prostitucije

04.04.2019 u 09:47

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo u četvrtak je izvijestilo da s aferom curenja podataka iz istrage o probijanju policijskih mjera usmjerenih na suzbijanje tzv. elitne prostitucije 2011. ne može povezati ni jednu osobu pa tako ni one čija su se imena u javnosti povezivala s tim kaznenim djelom.

Riječ je o aferi otkrivenoj u listopadu prošle godine u kojoj se s curenjem podataka iz policijske akcije povezivao i zamjenik predsjednik HDZ-a te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, koji je 2011. bio zamjenik ravnatelja policije.

O aferi se počelo govoriti nakon što se doznalo da je spis nestao u Državnom odvjetništvu te je pokrenut postupak njegove rekonstrukcije.

O nestalom spisu potom su uz Brkića, ispitani i tadašnja općinska državna odvjetnica Željka Pokupec, bivši načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić, ali i šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić. Taj je policajac 2011. sastavio dokumente u kojima stoji da su Brkića dvoje osumnjičenika u istrazi o prostituciji prokazali kao krticu, iako svoje tvrdnje naknadno nisu ponovili pred istražnim sucem koji je tada vodio istragu.

Pokupec i Barbarić nakon ispitivanja prošle godine nisu željeli ništa komentirati, dok je Brkić rekao da je 'žalosno' da njega terete za probijanje mjera u akciji koju je 2011. vodio kao zamjenik ravnatelja policije, a rezultirala je uhićenjima i sudskim epilogom.

Okolnosti gubitka spisa i dalje se istražuju

Državno odvjetništvo je u četvrtak izvijestilo da je nakon 'pribavljenih dokaza i analize svih prikupljenih činjenica i podataka, uključujući i one koje proizlaze iz zapisnika o pretragama mobilnih uređaja osoba od kojih je policija tijekom kriminalističkog istraživanja za tzv. elitnu prostituciju oduzela mobilne uređaje, a te se osobe mogu dovesti u svezu ili imati saznanja o kaznenom djelu odavanja službene tajne, kao i iz izlista telefonske komunikacije iz 2011. godine, nisu potvrđene prvotne policijske sumnje pa Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu niti za jednu osobu, pa tako ni za osobe čija su imena u javnosti dovođena u vezu s ovim predmetom, nije utvrdilo osnovanu sumnja da bi počinila kazneno djelo odavanja službene tajne'.

  • +40
Milijan Brkić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dodaju da je u svrhu otkrivanja počinitelja kaznenog djela odavanja službene tajne iz 2011. godine, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu policiji dostavilo 'cjelokupnu dokumentaciju o svim naknadno provedenim dokaznim radnjama i pribavljenim podacima te je naložilo daljnje kriminalističko istraživanje i poduzimanje radnji i mjera sukladno odgovarajućim odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima'.

'Ujedno, nadležno državno odvjetništvo nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti zagubljenja spisa predmeta iz 2011. godine', ističu u tužiteljstvu.