JOSIPOVIĆ ZAZIVA BAJIĆA

'DORH bi se trebao pozabaviti Željezarom Split'

14.11.2010 u 19:12

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u izjavi novinarima u Trogiru, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, rekao kako je problem splitske Željezare 'kroničan' te bi 'vjerojatno DORH trebao vidjeti o čemu se tu radi'

Josipović se za trodnevna boravka na splitskom području, koji će završiti sutra, sastao i s predstavnicima radnika splitske Željezare, koja je u vlasništvu poljskog Zlomrexa, i u kojoj je proizvodnja zaustavljena prije godinu i pol.


'Problem (splitske) Željezare je kroničan i ozbiljan jer su u pitanju mnoge egzistencije', rekao je Josipović odgovarajući na novinarski upit o stanju u splitskoj Željezari. Po njegovoj ocjeni problem splitske Željezare je nataložen s različitim razlozima, a, kako je kazao, bilo je 'nekih aktivnosti za koje vjerojatno DORH treba vidjeti o čemu se radi'.

U vezi sa stanjem u splitskoj Željezari Josipović je također rekao kako se sada 'čak javljaju i neki anonimni fondovi kao vlasnici te se ne zna tko pije tko plaća'. Zauzeo se za nastavak rada splitske Željezare, a to, po njemu, znači 'rješenje vlasničkih odnosa.'

'Apsolutno, kormilo tvrtke treba biti u hrvatskim rukama jer očito Zlomrex nije u stanju voditi tvrtku', dodao je Josipović.Novinari su i danas opetovano pitali predsjednika Josipovića kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u vezi s mogućim odustajanjima međusobnih tužbi između Hrvatske i Srbije, te hoće li o tomu razgovarati za skorašnjeg Tadićevog posjeta Zagrebu.

'Iza tužbi stoje neki razlozi, dok ti razlozi stoje vjerojatno se nitko neće odlučiti na povlačenje tužbe', kazao je Josipović. Dodao je da ako razlozi nestanu onda će se vidjeti ima li smisla dalje voditi postupak. Također je rekao kako su ove tužbe u nadležnosti vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije.

'Ja očekujem da će i jedna i druga Vlada, nakon što odnosi (između Hrvatske i Srbije) još malo uznapreduju, razmotriti situaciju i donijeti odgovarajuće odluke'. Po Josipovićevim riječima o tužbama će se 'možda nešto i razgovarati načelno ali bez ikakvih konkretnih odluka' za vrijeme skorašnjeg Tadićevog posjeta Zagrebu.

'Inače, mi smo između Hrvatske i Srbije započeli jedan jako dugačak put, odnosno proces normalizacije i rješavanja brojnih poteškoća', dodao je Josipović.