KLIMAVI SUSTAV

Dopunsko nije pojeftinilo zbog nelikvidnosti

27.01.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Do kraja 2008. godine nisu ostvarena sredstva pričuve kako je to propisano općim aktom Zavoda, pa se još nisu stekli preduvjeti za početak primjene odluke o smanjenju cijena police, tumači Srećko Vuletić

HZZO se nije oglušio o preporuku Državne revizije da se razmotri smanjenje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja, već je, upravo suprotno, postupio po uputi Državne revizije. Ali zbog nelikvidnosti dopunskog zdravstvenog osiguranja, cijenu police dopunskog nije bilo moguće sniziti, odgovara Srećko Vuletić, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za dopunsko zdravstveno osiguranje, obrazlažući razloge zbog kojih HZZO dvije godine nije proveo u djelo preporuku Državne revizije da pojeftini dopunsko osiguranje, već je naprotiv ove godine tu cijenu i povećao, piše Novi list

– Nije točno da je Državna revizija naložila Zavodu sniziti cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Naloženo je razmotriti mogućnost smanjenja cijene police dopunskog, što Zavod kontinuirano i čini – veli Vuletić. Pojašnjava kako HZZO nije mijenjao cijene polica od samog početka poslovanja, odnosno od srpnja 2002. godine, zbog čega se dopunsko zdravstveno osiguranje 'nalazilo u blago negativnom poslovanju s graničnom likvidnošću i bez sredstava rezerve'.

Likvidnost, međutim, nije nikakvo opravdanje za zadržavanje iste cijene police dopunskog nakon što je ona prestala pokrivati troškove participacije za lijekove, a smanjeni su i udjeli dopunskog osiguranja u pokriću troškova zdravstvene zaštite i do 25 posto.

I Državna je revizija uočila da osiguranici za istu cijenu police dobivaju manju razinu usluge zdravstvene zaštite, te da bi cijena police dopunskog osiguranja samim time trebala biti niža.

U razdoblju od siječnja do listopada 2007. godine dopunsko zdravstveno osiguranje ostvarilo je višak prihoda od 51 milijun kuna, ali to po ocjeni Upravnog vijeća HZZO-a nije bilo dovoljno da se cijena police dopunskog doista smanji.

– Do kraja 2008. godine nisu ostvarena sredstva pričuve kako je to propisano općim aktom Zavoda, pa se još nisu stekli preduvjeti za početak primjene odluke o smanjenju cijena police – tumači Vuletić, te dodaje kako se o opravdanosti novih cijena polica dopunskog osiguranja, uvedenih 2009. godine, ne može govoriti prije prvih financijskih izvješća o poslovanju.