14 OPTUŽENIKA NA SUDU

Dopunjena optužnica za zločine u Lovasu

16.01.2012 u 18:38

Bionic
Reading

Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Lovasu 1991. godine nastavljeno je u ponedjeljak uz optužnicu koja je potkraj prosinca 2011. izmijenjena i dopunjena, a nakon ponovnog izjašnjavanja optuženih o krivnji sljedećih dana očekuje se nastavak ispitivanja preostalih svjedoka

Optuženi su, izjašnjavajući se sada o novoj optužnici pojedinačno izlazeći pred sudsko vijeće, odbacili krivnju za zločine koji im se optužnicom stavljaju na teret, a tijekom ovog i narednog tjedna trebao bi slijediti nastavak dokaznog postupka i ispitivanje svjedoka u seriji ročišta najavljenih za siječanj.

Kako je za Hinu objasnila zastupnica oštećenih u ovom predmetu Marina Kljajić, u novoj optužnici nema velikih razlika u odnosu na prethodnu, već je riječ o tome da su na temelju dosadašnjih izjava svjedoka detaljnije objašnjene okolnosti i neka od počinjenih kaznenih djela.

Po njenim riječima, u postupku je ukupno do sada, ne računajući 14 optuženih i jednog sudskog vještaka, ispitan ukupno 191 svjedok, među kojima su oni pozvani na prijedlog zastupnika oštećenih, branitelja optuženih i oni koji su pozvani po službenoj dužnosti.

Suđenje je počelo 17. travnja 2008. nakon što je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

Svi optuženi brane se sa slobode.