Donjeck - industrijsko središte na Srnin pogon

Donjeck - industrijsko središte na Srnin pogon

13.05.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Iako je Donjeck bio, i još uvijek je, veliko industrijsko središte, Hrvatskoj je javnosti postao puno poznatiji kada je u tom gradu zaigrao naš Darijo Srna te postao jedan od zaštitnih znakova i kluba i grada

Donjeck ili Doneck (ukr.: Донецьк / Donec'k, rus.: Доне́цк / Donjeck) je najveći grad istočne Ukrajine, koji leži na rijeci Kaljmius. Grad predstavlja administrativno središte Donjecke oblasti i smatra se neslužbenim glavnim gradom ekonomske i kulturne regije Donjecki bazen (Donbaška regija).

Prema popisu stanovništva iz 2007. godine u gradu živi 1.100.700 stanovnika (sa bližom okolicom: 1.566.000 stanovnika), a većinu stanovnika u podjednakom broju čine Ukrajinci (46.65%) i Rusi (48.15%), koji su taj prostor počeli naseljavati još od samog osnutka, Rusi posebno nakon osnivanja Sovjetskog Saveza.

Grad je 1869. osnovao velški biznismen John Hughes, koji je konstruirao čeličnu plantažu i nekoliko rudnika ugljena u široj regiji. U samom početku grad je stekao ime Juzivka, za vrijeme Sovjetskog Saveza grad je prema Staljinu 1924. preimenovan u Stalino, prethodno je nakratko imenovan kao Trotsk u čast sovjetskom lideru Lavu Trockom. Tek je 1961., nakon smrti Staljina i početka destaljinizacije, grad stekao ime po lokalnoj rijeci Donec, i to je ime zadržao do danas.

Godine 1965. osnovana je Donjecka znastvena akademija koja je djelovala u sklopu Ukrajinske akademije znanosti. Godine 1970. Donjeck je stekao UNESCO-ovo priznanje za najčišći industrijski grad na svijetu, devet godina kasnije odlikovan je Orednom sovjetskog lidera Lenjina.

Grad Donjeck je do danas ostao i predstavlja središte industrije za proizvodnju ugljena i čelika u Ukrajini. Nakon 1998. osnovana je posebna poslovna zona za Donjecku oblast i grad Donjeck. Grad je ujedno dom dva profesionalna nogometna kluba koji se natječu u ukrajinskoj prvoj ligi. Turističke posjetitelje može posebno zanimati donjecka Katedrala Isusovog preobraženja, Donjecko nacionalno sveučilište, Donjecki gradski muzej i slične atrakcije. Donjeck je danas peti grad po veličini u Ukrajini.

Gotovo svi stanovnici grada Donjecka često su proruske političke orijentacije prije svega jer je vlast Sovjetskog Saveza često ulagala velike količine novaca u razvoj grada (zapošljavanje) kao potencijalno velikog industrijskog središta sa velikim količinama prirodnog plina i drugih prirodnih energentana u cjelokupnooj oblasti.

Rukovodstvo grada Donjecka je do 2004. godine vrlo blisko surađivalo sa političarima u prijateljskom gradu Moskvi i ta se suradnja s nešto manjim intenzitetom nastavila do danas. U 2009. godini ukrajinski nogometni klub Šahtar iz Donjecka osvojio je nogometnu titulu kup UEFA i time gradu donjeo nove simpatije kada je u pitanju europsko sportsko natjecanje.