ZADARSKI POUČAK

Doniraš HDZ-u i dobiješ posao s gradom

Bionic
Reading

Tvrtka Meteorit d.o.o. donirala je zadarskom HDZ-u 150 tisuća kuna, jer je obećao poboljšanje rada ureda za izdavanje građevinskih dozvola – otvoreno kaže Mladen Ninčević, predstavnik građevinske tvrtke Meteorit

Iznosom od 150 tisuća kuna, Meteorit je prošle godine ušao na popis najvećih donatora HDZ-a potpomažući gradonačelničku kampanju Zvonimira Vrančića. Ninčević je dodao da je HDZ-ov tim prvi prišao njemu - na jednom zajedničkom sastanku predložili su mu donaciju, sve za 'općenito poboljšanje rada resornog upravnog odjela'. Time je i javno potvrdio da u zadarskim poduzetničkim krugovima sve bolje funkcionira, kad postoji i određena stimulacija vladajućima.

Jer, unatoč krizi, svoje poslove u Zadru brojni poduzetnici itekako dobro razvijaju i to bez obzira na to u kojoj su branši.
No ono što ih čini se sve ipak povezuje su dvije stvari - najčešće surađuju s gradskom i županijskom upravom i donatori su HDZ-a.

Da gradska uprava bolje funkcionira nakon novčane donacije, odnosno potpore 'HDZ-ovom programu', piše Dalmacijanews.com, pokazuje i to što je Ninčeviću napokon u proceduru krenuo projekt koji od 2005. stoji zakopan u ladici Upravnog odjela za izdavanje dokumenata prostornog uređenja i građenja. Riječ je o zahtjevu za izdavanje dozvola za gradnju kuća u nizu kod sportskog centra Višnjik.

'Prije godinu dana pokrenuta je procedura, no uvijek sve može bolje. Ja svoj novac nisam uložio bez veze - ako ne profunkcioniraju, to će biti moja prva i zadnja donacija. Mislim da su četiri godine dovoljno dugo razdoblje za promjene', rekao je Ninčević.

On ističe kako potporu HDZ-u nije dao kako bi se njemu pogodovalo, već da se poboljša rad spomenutog odjela, pa ne očekuje nikakav prioritet ili popust pri rješavanju zahtjeva. Bez obzira na dosadašnji rad upravnog odjela za izdavanje dozvola, građevinaru Ninčeviću poslovi zasad dobro funkcioniraju. Završava 36 apartmana u Petrčanima, a radi i na projektu Palača - gradnji 28 luksuznih stambenih jedinica koje je projektirao arhitekt Nikola Bašić, sveukupne vrijednosti 12 i pol milijuna kuna.
U tu investiciju ulazi s još jednim zadarskim poduzetnikom, također donatorom HDZ-a, tvrtkom Duca d.o.o. Antonia Duce. Slučajno ili ne, sve glavne projekte u Zadru posljednjih godina na natječajima je dobivala uvijek ista tvrtka.

Renoviranje Istarske obale, Pozdrav Suncu, Muzej antičkog stakla, novo kazalište lutaka - sve to potpisuje Duca. d.o.o.
Na javnim natječajima uvijek najpovoljniji, agilni su bili i prilikom posljednjih izbora za gradonačelnika, kad su HDZ-u donirali 150 tisuća kuna. Antonio Duca nije bio dostupan na telefon.

Na popisu donatora je i tvrtka Franto Tomislava Škare, za kojeg se pročulo kad je ilegalno eksploatirao kamenolom i tako navodno oštetio državu za 10 milijuna kuna. Baš zbog ilegalnog kamenoloma Franto navodno 'reže' cijene konkurenciji i razvija se u veliku tvrtku.

Slučajno ili ne, sve zahvaljujući milijunskim poslovima sklopljenima s Gradom Zadrom, na čijim je natječajima uvijek imao najnižu cijenu. Samo od 2005. do 2009. obrt Franto za održavanje nerazvrstanih cesta na području grada je dobio 44,5 milijuna kuna poslova, a isti je posao za razdoblje od 2009. do 2012. dobila zajednička ponuda obrta Franto i društva Franto.
Franto d.o.o. je sa 100 tisuća kuna donirao HDZ na prošlim izborima za pobjedu Zvonimira Vrančića.

'Dodijali su mi više uvijek isti pozivi i komentari. Slabo poslujemo u zadnje vrijeme, država nema novca i gotovo. Kako njima, tako je i nama', neraspoložen je bio Frano Škara, koji vodi Franto d.o.o. zajedno sa sinom Tomislavom. Upit o povezanosti s HDZ-om, odbio je komentirati.

Spekulacije o pogodovanju HDZ-ovim donatorima opovrgnuo je gradonačelnik Zvonimir Vrančić. 'Nemam pojma tko su donatori moje kampanje ni građevinari koje poimence spominjete. Ne znam tko odrađuje većinu poslova za Grad Zadar, dakle - nema govora o pogodovanju, jer ja te ljude ne poznajem', kratak je bio gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić u komentaru za Dalmacijanews.com. No s obzirom na to da je riječ o milijunskim poslovima koje spomenute tvrtke odrađuju za Grad Zadar, možda ne bi bilo loše da se napokon - i upoznaju.